Nakon zagrebačke Woody Allen i na pulskoj kazališnoj sceni

Nakon što je prošli tjedan na zagrebačkoj sceni KNAP prvi put na kazališnim daskama u Hrvatskoj predstavljeno djelo jednog od najvećih humorista današnjice – kontroverznog Woodyja Allena, u Puli će večeras premijerno biti izveden još jedan Allenov tekst.

Nije trebalo dugo čekati na drugo uprizorenje nekog teksta Woodyja Allena u povijesti hrvatskog kazališta. Samo tjedan dana nakon zagrebačkih 'Nuspojava' u Pulu stižu 'Muževi i žene'.

Predstava nastala prema filmskom scenariju Woodyja Allena večeras ima premijeru na daskama Istarskog narodnog kazališta. Legendarni film koji govori o problemima bračnih parova, bijegu od samoće, nevjeri i ljubavi - prvi je put adaptiran za hrvatsko kazalište. 

'Život ne oponaša umjetnost, već loš televizijski program,' rečenica je Woodyja Allena koja se provlači kroz novu predstavu Istarskog narodnog kazališta. Kazališni redatelj Toni Cafiero veliki je ljubitelj poznatog filmaša pa je adaptacija scenarija i postavljanje ‘Muževa i žena’ na kazališne daske bila njegova dugogodišnja želja.

- Mislim da je to jako zanimljivo djelo. Iako je riječ o filmskom scenariju, to je tekst suvremene dramaturgije. Baca svjetlo na odnos parova gotovo kirurški. Woody Allen je okrutan i istinit, komentira Toni Cafiero.

Film ‘Muževi i žene’ snimljen je početkom devedesetih pa, iako su ga glumci iz pulske postave pogledali, nisu bili opterećeni briljantnim ulogama Woodyja Allena i Mije Farrow.

- Da je film prije godinu dana izašao, to bi bilo zeznuto, konstantno bi se radila nekakva usporedba s tim, a ovako ipak postoje neka nova mjesta, neke nove okolnosti, kaže glumac Luka Mihovilović.

- Radi se o tome koliko mi toga žrtvujemo iz straha od samoće i što od toga dobivamo i je li to vrijedno tolike žrtve te zašto, na primjer, mnogi ljudi ostaju u vezama i odnosima, a ipak se osjećaju sami, dodaje glumica Mada Peršić.

Nakon premijere koja je rasprodana, predstava ima još dvije izvedbe, u petak i subotu.