Donal Ryan: je li Irska doista zemlja meda i mlijeka?

Dok je većina svjetskih pisaca u Frankfurtu, u Zagrebu je počela sedma sezona književnog festivala Europee, gostovanjem nagrađivanog irskog pisca, autora knjige desetljeća 'Metalno srce' Donala Ryana.

Iz naše perspektive Irska je predivan zeleni otok na kojemu je sve lijepo. Ljudi su zadovoljni, posao cvate. No je li to uistinu tako - otkriva nam u svojim knjigama pisac Donal Ryan.

- Svi mi imamo svoj jedinstveni svijet u kojemu živimo. Naravno, velika je razlika između onoga kako mi sebe vidimo i kako nas vide drugi. To posebno dolazi do izražaja u ruralnim dijelovima Irske. Na primjer - za preljub se ne biste ispovjedili svećeniku kojeg poznajete, nego biste otišli u udaljeno selo svećeniku kojeg ne poznajete, kaže Ryan.

Gostovanje Donala Ryana u Booksi zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:Prevoditeljica Ivana Ostojčić poručuje kaže da Ryan priča o nečemu što bi preporučila čitati svakome tko misli da je Irska obećana zemlja: Njegovo pisanje je portret jedne drugačije Irske, jedne Irske u kojoj ne teče med i mlijeko, napominje Ostojčić.

Na Europei, u zagrebačkom klubu Booksi, razgovaralo se o dvije knjige Donala Ryana, nagrađivanom romanu 'Metalno srce' i romanu 'S prosincem', koji se zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate događaje u istoj ruralnoj zajednici s razmakom od deset godina.

- U ruralnoj Irskoj jezik je vrlo zanimljiv. Čudno je to. Nama je engleski zapravo nametnut pa smo ga prilagodili irskoj sintaksi i pomalo iskrivili. Irski je jezik pretjerivanja i hiperbola, pa bi tako obična rečenica, poput gladan sam, na irskome zvučala: Cijela glad svijeta pala je na mene. Nije li to zgodno, pita se Ryan.

U jezičnim razlikama uživat ćemo i sljedeći mjesec kada na Europei gostuje rumunjski pisac Klaudio Florian: Nakon toga dolaze dvije autorice - Jenni Erpenberg, koja će nastupiti u prosincu, velika je zvijezda u Njemačkoj, a Bianka Belova nagrađivana je autorica iz Češke, najavljuje književnica i organizatorica programa Ivana Bodrožić. 'Europea' je izrasla iz ideje upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja različitosti i dosad je ugostila tridesetak nagrađivanih europskih autora.

Pogledajte intervju s Donalom Ryanom koji je za emisiju Knjiga ili život vodila Ivona Haller: