Dani Orisa – najvažnije okupljanje arhitekata u regiji

19. Međunarodni arhitektonski simpozij u organizaciji časopisa Oris i Oris Kuće arhitekture - Dani Orisa, održat će se 19. i 20. listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu uz nastupe niza velikih imena sa svjetske scene.

Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja.

19. Dane Orisa gostujući u emisiji Kultura s nogu najavio je organizator manifestacije Andrija Rusan:Organizatori posebno ističu gostovanje švicarskog arhitekta Maria Botte, kojega nazivaju ključnim imenom europskog postmodernizma. Dolaze i članovi španjolskog studija Harquitectes, koji su bili finalisti nagrade EU Mies van der Rohe 2019. zatim dobitnici RIBA-ine nagrade za mlade arhitekte 2018. Estúdio Gustavo Utrabo iz Brazila te londonski studio poznat po zgradama za kulturu i obrazovanje 6A Architects.

Vodeći arhitektonski fotograf i autor kratkih filmova Cristóbal Palma iz Čilea održat će predavanje i prirediti izložbu 'The Dysfunction of the Oblique', koje će biti otvorena večeras, 18. listopada, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 18 sati.

Hrvatsku arhitektonsku scenu predstavit će međunarodno poznat zagrebački studio 3LHD, te osnivač studija Arhipolis i dobitnik Nagrade Vladimir Nazor Neno Kezić.

U programu 'Oris Talks' među ostalima će sudjelovati izvršna direktorica Pritzkerove nagrade i direktorica Arhitektonskog fakulteta IE u Madridu Martha Thorne, profesor i dekan ETH-a u Zurichu Tom Emerson te profesor arhitekture i urbanizma na IIT u Chicagu Vedran Mimica.