Splićani sve više unajmljuju javne bicikle

Splićani i bicikli vole se javno. U samo tri mjeseca otkako je pokrenut sustav javnih gradskih bicikala, unajmljeni su gotovo 3000 puta.

Prvih pola sata je besplatno. Drugih pola sata stoji pet kuna za običan, a deset kad se iznajmi električni bicikl. Godišnja pretplata dvjesto kuna. Vožnja gradskim biciklom, dobro znaju turisti, a shvaća i sve više Splićana, sjajan je način prijevoza gradom.

- Primijetio sam ih jučer i ako ovdje ostanemo tri, četiri dana, sigurno ću ih unajmiti. Bicikli su sjajna ideja, u Australiji ih dugo imamo. Isplativi su i njima je odlično obilaziti grad i izbjegavati taksije, kaže turist John Coyle iz Australije.

- Imamo nekoliko postaja gdje ih parkiramo, možemo ih samo preuzeti, voziti gdje poželimo i ostaviti ih na drugoj postaji. Iznajmljuju se i skuteri. To je zaista lijep način vožnje po gradu, a da ne pokrećete automobil, objašnjava Karen Moon iz SAD-a.

- Ideja je fenomenalna, mislim da je pun pogodak. Jako je i povoljno. Vidim da imaju različite modalitete preuzimanja, interaktivni ekran tako da je prva liga, ističe Ivica Bogetić.

U Splitu je osam postaja. Od Rive do Žnjana. Pedeset je bicikala. Trideset običnih i dvadeset električnih. Zbog povećanog interesa, Grad i partnerska tvrtka nabavit će još 32 bicikla.

- Dolaze nam još četiri postaje i nama je cilj naručili smo studiju koja bi nam pokazala što bi bilo kada bi u svakom kotaru naručili 2-3 postaje i na taj način omogućili da se od jedne lokacije prebace na drugu, Marko Bartulić, Split Parking.

Idući korak u gradu koji je pokazao iznenađujuću sklonost prema vožnji biciklom, zaključuje Marko Bartulić jest izgradnja što više biciklističkih staza.