Nizozemci organiziraju besplatni ljetni kamp za Slavonce

Već dvadeset i dvije godine, dvoje Nizozemaca za djecu iz Slavonije organizira besplatni ljetni kamp u gradiću Ernelu. Ove su godine tamo bili učenici Osnovne škole Nikole Andrića iz Vukovara, a sada su Tineke i Ton - posjetili njih.

Sunčan dan i radostan susret u parku pokraj vukovarske škole Antuna Bauera. Uz smijeh i pjesmu, redaju se uspomene na ljeto, a u tri tjedna išlo se na mnoga mjesta. U lunapark u Haag, aqua parkove, delfinariju, svugdje.

Cijela priča otpočela je prije dva desetljeća kada su Tineke Bol i Ton van Bree željeli pomoći djeci iz ratom pogođenog područja. Čim jedan kamp završi, skuplja se novac za drugi.

- U početku je bilo vrlo lako naći donatore, ali kriza je učinila svoje, ali sada u našemu gradu svakoga tjedna igramo bingo i svakoga dana pišemo poduzećima, ljudima koji mogu pomoći, fondacijama, kaže Ton van Bree.

Trotjedno besplatno ljetovanje ispunjeno je radionicama, izletima i rekreacijom.

- Djeca su predivna i mi smo jedna velika obitelj, jako ih volim i baš su dobra djeca, ističe Tineke Bol.

Lidija Balić u kampu je bila kao djevojčica, zatim kao volonterka, a ove godine i kao nastavnica i mama.

- Dojmovi su izvrsni, svaki puta sve bolji, mislim da je to jako, jako vrijedno jer Ton i Tineke djeci stvaraju uspomene za cijeli život, smatra Lidija Balić, psihologinja OŠ Nikole Andrića Vukovar.

Posebnost je kampa i to što su djeci svi elektronički uređaji zabranjeni. Djeca se ne bune, a tijekom boravka, tu su i vrijedni volonteri koji pomažu u svemu.

- Ja tu trebam biti neka stepenica između nastavnika i djece, ne znam, služim kao prevoditelj ili ako djeca imaju neki problem tu sam ja, objašnjava Klara Križanec.

Za njihov humanitarni rad, Tineke i Tona nizozemska je kraljica odlikovala, a svi polaznici kampa kažu: i više nego zasluženo.