Nordijsko hodanje mjesečevim otokom

Entuzijasti koji vole prirodu i šetnje okupili su se u Pagu. Njih 60 - ak, iz svih krajeva Hrvatske u tri je dana, iz druge perspektive doživjelo Dinjišku, Vlašiće i sam grad Pag.

- Pag je predivan, more sunce, kamen i paški sir, oduševljena je Snježana Krznarić iz Kutine.

Nordijsko hodanje na mjesečevom otoku - tako je nazvana ova manifestacija koja se prvi put održala na Pagu. Udružili su se klub nordijskog hodanja i turistička zajednica kako bi promovirali zdrav i aktivan život, brigu o okolišu, predstavili prirodne i kulturne ljepote otoka. Stvoreni su i preduvjeti za pješački turizam koji Pagu, osobito u pred i post sezoni daje novu dimenziju.

- Ovom manifestacijom smo htjeli upoznati javnost da ćemo kroz neko vrijeme na stazama koje su trasirane, oko 150 km na području grada Paga, do proljeća označiti signalizacijom, ucrtati na karti kako bi ostale dostupne i za samostalni obilazak, Silvija Zoković, Nordijsko hodanje.hr 

Pag su uzduž i poprijeko obišli nordijski hodači s poduljim stažom, ali i neki koji su se prvi put okušali u hodanju sa štapovima.

- Ja sam se prvi put susrela s Nordijskim hodanjem, ali kad sam vidjela kakve će biti staze, da će biti upoznavanje otoka, onda sam se oduševila. To je bila jedinstvena prilika da upoznam moj Pag s druge perspektive, vidikovaca, krasnih staza, naglašava Jelica Batić, Pag.

Nordijsko hodanje sve je popularnije. Oni koji ga prakticiraju kažu kako blagotvorno djeluje na zdravlje, ublažava bolove u kostima i zglobovima. Smanjuje stres i popravlja raspoloženje. Užitak je veći kada otkrivate dosad skrivena mjesta. Zahvaljujući trasiranim stazama, koje imaju zanimljiva imena, otok kamena i soli otvara nova vrata.

- Iznenadio nas je Pag s količinom tih novih staza uz more koje nismo nikada do sada vidjeli. Nije bilo pristupa, osim s broda....Sad imamo koju godinu da upoznamo Pag cijeli - vidim da je planiran priličan broj staza, govori Tomislav Krznarić iz Kutine.

I tek su počeli. Prva manifestacija pokazala se punim pogotkom i nema sumnje da će doživjeti još izdanja i na Pag privući nove pješake.