‘Rastanci’ Mani Gotovac

U prepunom klubu Botaničar predstavljen je novi roman Mani Gotovac ‘Rastanci’. Zanimljiva priča o ljubavi koja je počela sastankom, a uz prekide - rastanke, trajala desetljećima.

Jedan muškarac i jedna žena, ljubav, sastanci, rastanci - za Mani Gotovac u romanu ‘Rastanci’ ostaje samo pitanje - što smo propustili?

- To je roman koji ima vrlo čvrstu konstrukciju i koji govori u četiri dijela dakle o vezi koja ima moment zaljubljenosti, moment ljubomore, rastanke i prekide, ali koja usprkos tome ne izdaje osnovni koncept, a to je koncept važnosti samoga života, napominje spisateljica i teoretičarka književnosti Andrea Zlatar.

Književnik Zoran Ferić ističe, pak, da je najvažnije to što je Mani Gotovac prodorno, vrlo iskrena: Ona je u stanju izložiti na neki način i sebe, iako to čini preko svojih likova, kaže Ferić.

Potresna je to priča o velikoj ljubavi kroz koju se protežu brojne osobe iz kulturnog života u Hrvatskoj od sredine sedamdesetih do danas.
- Dakle o rastancima od jednog života u jednom društvu koje je bilo  nekako i optimističnije, i kojem je kultura bila važnija i dakle nije riječ samo o jednoj vrsti rastanaka, nego o brojnim rastancima i taj društveni kontekst je jako bitan za ovu knjigu, smatra urednik romana Drago Glamuzina.

Roman ‘Rastanci’ Mani Gotovac pisala je dvije godine, dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.