20 godina grupe Contra

Posljednja dva desetljeća djeluju kao neformalna umjetnička skupina, a sve ono što su radili i čime su se bavili, predstavili su u zagrebačkoj Modernoj galeriji na izložbi ‘20 godina grupe Contra’.

U vrijeme u kojem se spekuliralo o smrti slikarstva, nekolicina umjetnika iz klase profesora Vasilija Jordana, iznimno posvećenih upravo slikarskom metieru, okupila se u neformalnu umjetničku grupu ‘Contra’. Dvadeset godina poslije, grupa ima devet članova različitih individualnih poetika - sedam slikara te kipara i glazbenika scenografa.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:
- Ovo je grupa koja nema koncept. To je zbir različitih osobnosti i u tom smislu nije bilo nikakve isključivosti. Dakle, raspon je gotovo sve što spada u nekakvu klasičnu modernu ili ono još prije toga, dakle, klasično slikarstvo, ocjenjuje član grupe Contra umjetnik Vladimir Blažanović.

Kontraši ne vjeruju u apsolutne početke i mesijanske umjetničke iskorake - nego u kontinuitet ideja. Uz figuraciju i inzistiranje na tehničkom umijeću, povezuje ih umjetnički dijalog s likovnom tradicijom.

- Od portreta, preko akta, do figuralne kompozicije - dakle, uvijek se oslanjam na neku povijesnu situaciju, jer zapravo pravo slikarstvo i može izaći samo iz pravog slikarstva. Mi nismo od onih koji misle da sve počinje s nama i od nas, kaže član grupe Contra, umjetnik Davorin Radić.

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić napominje da su oni tvorci nove tradicije hrvatske suvremene likovne umjetnosti: Oni nisu odustali od štafelajnog slikarstva i koji nisu nikad smatrali da je slikarstvo mrtvo ili da uopće može postati mrtvo, rekla je Rauter Plančić.

Izložba grupe umjetnika koji nisu ispisivali glasne manifeste, već tiho i studiozno razvijali svoj likovni jezik, otvorena je do 24. studenog.

Izložbu je obišla i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska: