30. listopada 1977. - Umro Gustav Krklec

Autor glasovite pjesničke zbirke Srebrna cesta, hrvatski pjesnik Gustav Krklec umro je 30. listopada 1977. u Zagrebu.

Gustav Krklec rodio se u predgrađu Karlovca. Dogodilo se to  u ljeto 1899. kad je njegova majka došla u posjet suprugu koji je tamo služio vojsku. Krklec je inače podrijetlom iz Maruševca pokraj Varaždina. Od rane mladosti bio je poznat po žustrini i borbenosti pa je zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv bana Cuvaja morao napustiti varaždinsku i upisati se u gimnaziju na Sušaku. Studirao je poljoprivredu u Beču, filozofiju i psihologiju u Zagrebu, u Pragu se pripremao za studij režije kod Karela Čapeka, no put ga je odveo u Beograd. Kada se 1945 vratio u Zagreb, razgranao je svoju književnu, nakladničku i društvenu djelatnost.

Krklec je u pjesničkim počecima pod Nazorovim utjecajem 1919. skrenuo na sebe pozornost zbirkom Lirika i dvije godine kasnije Srebrnom cestom. Prije Drugog svjetskog rata objavio je i zbirke Nove pjesme, Ljubav ptica, Izlet u nebo, San pod brezom i Darovi za bezimenu. Tijekom rata nastala je simbolična zbirka Tamnica vremena.

Krklec je objavio i mnoge pjesme za djecu u popularnom časopisu Radost kojemu je bio jedan od osnivača i urednik. Mnoge su našle svoje mjesto u zbirkama Telegrafske basne i Majmun i naočale. Napisao je iznimno lucidne epigrame, eseje i kritike, a bio je i veoma cijenjen prevoditelj s više jezika.

Sredinom prošloga stoljeća Krklec je u zagrebačkom Narodnom listu objavljivao majstorske dnevno-kritičarske zapise koji su kasnije skupljeni u knjigama Lica i krajolici i Pisma Martina Lipnjaka iz provincije.