31. listopada 1984. - Ubijena Indira Gandhi

Ujutro 31. listopada 1984. indijska premijerka Indira Gandhi imala je dogovoren intervju s britanskim glumcem Peterom Ustinovom radi snimanja dokumentarnog filma za irsku televiziju.

U trenutku dok je prolazila kroz vrt premijerske rezidencije u New Delhiju izrešetali su je dvojica osobnih čuvara, Sikha. Prva žena Indije umrla je nakon četverosatne borbe za život.

Indira Gandhi prvi je put postala premijerkom 1966. i ostvarila 15 godina kontroverzne političke karijere. Neki su je obožavali kao simbol Indije, a drugi su je smatrali diktatoricom koja je žrtvovala indijsku demokraciju za jačanje osobne moći. Uvela je gospodarske reforme, nadzor nataliteta i nastavila graditi socijalno snošljive odnose u društvu. Osobito se zauzimala za politiku nesvrstanosti koju je započeo njezin otac Jawaharlal Nehru.

Atentat na Indiru Gandhi imao je uzrok u krvavoj akciji koju je osamdesetih godina poduzela protiv militantnih Sikha. Tada je zapovjedila vojnu okupaciju Zlatnog hrama u Amritsaru, najvećeg svetišta Sikha, pod sumnjom da je hram utočište vođa terorističkoga pokreta i skladište oružja.

Ubrzo je došlo do vojnog sukoba koji je prerastao u pravi masakar. U napadu na Zlatni hram poginulo je oko tisuću ljudi. Taj je incident postao jednim od najkrvavijih događaja u novijoj indijskoj povijesti.

Tijekom 1984. Gaandhi je nastavila borbu izazivajući sve veću mržnju i bijes Sikha. To je dovelo do strašne osvete koju su izvela dvojica njezinih osobnih čuvara. Jedan od napadača odmah je ubijen, a drugi je uhićen i osuđen na smrt vješanjem. Na mjestu premijera zamijenio ju je sin Rajiv, koji je također ubijen u atentatu.