Rijeka: Zapušteni kolodvor predstavljat će prijestolnicu kulture

Riječki željeznički kolodvor danas. U 21. stoljeću, u godini kada se obilježava 150 godina gradnje Riječke pruge kojom je riječka luka spojena s Europom, izgleda zapušteno.

Teško je prošetati kolodvorom i misliti kako je Rijeka sljedeće godine europska prijestolnica kulture. Građani, naravno, ogorčeni. Ne da je sramota nego je jadno i žalosno i to traje godinama, komentiraju Riječani.

I radi HŽ infrastruktura na tome. Godinama, kako tvrde. No, problem je što je kolodvor pod spomeničkom zaštitom pa sve ide sporo, kažu odgovorni.

- Procjena vrijednosti je oko 22 milijuna kuna.Vidjet ćemo koliko će trebati vremena.Naime,to je sada izuzetno teško učiniti i vrlo skupo.Uopće teško je dobiti ponudu za obnovu takvih objekata, objašnjava Nikola Ljuban, član Uprave HŽ infrastruktura.

- Nemojte mene pitati kad će kolodvor dobiti ljepši izgled.To bi trebalo pitati Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave. Ovo je treći natječaj koji smo raspisali za uređenje, kaže Marko Car, glavni inženjer za promet HŽ infrastruktura.

I tako je, vrlo elegantno, HŽ Infrastruktura "oprala ruke" nad riječkim kolodvorom. Krivac je uvijek netko drugi. Grad nije pa tako gradonačelnik, podosta rezignirano, što nije u njegovom stilu, ipak očekuje početak obnove.

- U više navrata smo upozoravali HŽ infrastrukturu kako je taj kolodvor potrebno obnoviti i dovesti u odgovarajuće stanje. Koliko znam na tome se radi, naglašava Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Pa čak i ako sve s natječajem bude u redu radovi bi krenuli početkom 2020. Trajat će oko 12 mjeseci. To znači da će biti gotovi kada Rijeka više ne bude prijestolnica europske kulture. Dakle, gosti će 2020. u Rijeci prolaziti kroz zapušten kolodvor.