Beskonačno zrcalo i dron za utrke donijeli nagrade mladim Osječanima

Osječani Luka Bjedov i Bartol Gašpar krajem rujna sudjelovali su na Nacionalnoj izložbi mladih inovatora u Bakru. Predstavili su se ondje svojim zanimljivim inovacijama i osvojili zlato i srebro. Za sebe kažu da vole razmišljati, ne boje se nepoznatog i nakon ovog uspjeha nastavljaju ostvarivati svoje vizije.

S nacionalne izložbe, studenti osječkoga FERIT-a, Luka i Bartol vratili su se sa zlatnom i srebrnom medaljom.

- Predstavio sam se sa tzv. beskonačnim zrcalom. Radi se o dva zrcala između kojih je led traka. Jedno je polupropusno i može se vidjeti što se nalazi između i postiže se taj infinity efekt - objasnio je Luka Bjedov, inovator i student osječkog FERIT-a.

Zajedno s još jednim kolegom, Bartol Gašpar izradio je dron za utrke koji postiže brzinu 100 kilometara na sat.

- Izrada drona je trajala dva tjedna, ali sve ukupno smo na njemu radili dva sata samo. Pomogao mi je kolega Antonio Škrinjar - otkriva Bartol.

Uspjeh i medalje veliki su poticaj ovim mladim inovatorima, ali i svima onima koji se žele baviti istraživačkim radom. Jer, kako kažu ovi profesionalci, to nije jednostavno. Često imaju motivacijsku, ali ne i financijsku potporu. No zato je tu uvijek pomoć mentora.

- Oni moraju prvo razmišljati o tehnologiji, vidjeti što se sve u svijetu događa i onda moraju jednostavno oluju ideja stvoriti. Onda od tih puno ideja naći najbolju, i ove ostale odbaciti i posvetiti se realizaciji - poručuje Mirko Mesić, mentor i profesor u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek.

- Važno je imati neku ideju koju želite ostvariti, važno je imati poticaj i financije za tu ideju, a uz malo truda se može bilo što napraviti, naš dron je i dokaz toga - naglasio je Bartol Gašpar.

Planovi su im završiti fakultet i naći posao. U međuvremenu i dalje sudjelovati na raznim natjecanjima i izložbama i otkrivati granice svojih inovacijskih mogućnosti.