U Zagrebu okusi cjeloga svijeta

Na jedan, dva ili više dana - osim domaćih, u Zagreb dolaze turisti iz cijeloga svijeta. Svi koji dođu, moraju nešto i jesti. I dok je većina u potrazi za hrvatskim specijalitetima, sve je više onih koji i u inozemstvu preferiraju okus doma. Evo što se zbog toga kuha u našem glavnom gradu.

Braća sa Šri Lanke putujući Europom zaljubljuju se u Zagreb pa Brianu Senaratneu nije bilo teško ostaviti posao u Microsoftu kako bi otvorili restoran baš ovdje.

- Zašto ne u Zagrebu, Zagreb cvjeta, turizam se razvija, tako da mislim da smo došli ovamo u pravo vrijeme - kaže.

Restoran su otvorili 2015. i gostiju je sve više. Tijekom ljeta to su uglavnom turisti, zimi imaju, kaže, vjerne hrvatske goste, oko 70 posto, i mnogi dolaze redovito.

Zanimanje za hranu iz raznih krajeva svijeta u Zagrebu raste. Kad putuju, ljudi vole jesti lokalne specijalitete, ali mnogima je drago na jelovniku vidjeti i poznata jela.

Zavirili smo u korejski restoran koji prima više grupa dnevno. Zanimalo nas je kako ide posao.

- 2015. minus, 2016. minus, 2017. minus, i prošle smo se godine polako pokrili. A ove je znatno bolje nego 2015. - kaže Kyong Yung, menadžer korejskog restorana. Naša zarada raste, ali rastu i porezi tako da ne znamo, na kraju godine sve ćemo zbrojiti i vidjeti - dodaje.

Danas je gotovo 70 posto gostiju restorana koji je u vlasništvu njegove supruge, iz Koreje.

- Kada pogledate na glavni trg, vidite mnogo Azijaca, tako da mislim da će u Hrvatsku dolaziti sve više ljudi iz Azije - kaže Yung.

A sigurno će moći birati gdje jesti jer u Zagrebu, uz već udomaćene kineske i meksičke, ima i restorana s hranom iz raznih krajeva svijeta.