Najučiteljice - za školu čast, za učenike radost

Dvije profesorice i knjižničarka s Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskome Brodu među ovogodišnjim su dobitnicima nagrade za najboljeg prosvjetnog djelatnika! Za školu čast, za učenike radost, a za profesore nada da će za posao koji obožavaju i rade sa srcem - dobiti i zasluženi status u društvu.

Kad je učionica zamirisala na lipov čaj i madlen kolačiće - budućim ekonomistima razgovor o Proustu i modernoj prozi više nije bio dosadan.

Kod nastavnice Opačak je svaki sat drugačiji, kažu učenici - svaki je zanimljiv na svoj način jer se ona oko toga trudi.

Jer profesorica Ivana Opačak svoj posao obožava. Štrajk za bolji status prosvjetara podržava ali, kaže, u razredu vrijede druga pravila.

- Mene srce nosi skoro 20 godina i uopće se ne osjećam ni potplaćenom ni obezvrijeđenom. Jednostavno me to ne opterećuje - kaže Ivana Opačak, profesorica hrvatskog i engleskog jezika, Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod.

U struci želi još napredovati pa se s još dvije kolegice prijavila na natječaj za najbolje učitelje.

- Htjeli smo malo vidjeti gdje stojimo u tom sustavu. Među svim profesorima koji su se prijavili - objašnjava Mirta Kos Kolobarić, profesorica engleskog jezika, Ekonomsko-birotehnička škola, Slavonski Brod.

A stoje odlično. Sve tri su debelo premašile tražene bodove jer su inovativne i kreativne u nastavi te poduzetne u privlačenju europskoga novca.

Priznanje im je potvrda rada, truda i zalaganja.  A nasmiješeni učenici najbolji su dokaz.