Galijun Tirena savršena pozornica za dubrovačke priče

Ako je suditi prema temperaturi i broju posjetitelja, jesen se u Dubrovniku ne razlikuje baš previše od ljeta. Dok je dio turista iskoristio ovo lijepo vrijeme za uživanje u morskim radostima, neki od njih iskoristili su priliku i zaplovili ni više ni manje nego s najpoznatijim dubrovačkim pomorcem - Mihom Pracatom.

Povijesni ambijent galijuna Tirena savršena je pozornica za priču o dubrovačkom pomorcu i dobrotvoru Mihu Pracatu, jedinom pučaninu kojemu je Dubrovačka Republika podigla spomenik. No, nije to obična turistička tura, ako tu priču na plovidbi oko grada ispriča - upravo on.

- Pomorac, valjda najveći pomorac svih vremena ovoga kraja, rođen na Lopudu, koji se tako obogatio na svojim putovanjima, imao svoja dva broda, bio suvlasnik sedam brodova, imao dionice u ženevskoj banci, veliki dobrotvor, divna priča o gušterici i njegovoj upornosti - kaže Brigita Masle Dražanić, autorica scenskog prikaza.
Glumac Lujo Kunčvić ispričao je anegdotu iz života Mihe Pracata:

- Nakon ta svoja dva putovanja, koja su bila totalni promašaj, minus, završio je na svojoj terasi, sjedeći, pateći, iz očitih razloga. I onda je vidio guštericu koja se penjala, pa padala, penjala, pa padala i na kraju se uspjela popeti na vrh zida. Njega je navodno to motiviralo da se uputi na svoje treće putovanje s kojeg se vratio bogat i uspješan.

Posjetitelji putem imaju priliku čuti priču o tvrđavi Lovrijenac i brojnim glumcima svjetskog glasa koji su u njoj utjelovili Hamleta, te legendu o ukletom otoku Lokrumu.

- Naša ideja je bila stalno Tirenu privesti u one vode gdje bi zapravo trebala biti, a to su događanja i eventi, povezani, naravno, sa dubrovačkom prošlošću - objašnjava Boro Aleksić, predsjednik uprave Elite travela.

A posjetitelji ne kriju oduševljenje ovakvom poučnom, ali zabavnom plovidbom. S ovom su izvedbom ipak zaključili sezonu, s najavom da bi iduće godine Tirena mogla ispričati i neke druge zanimljive priče iz bogate dubrovačke povijesti.