‘Karambol’ na osječkom Trgu Ante Starčevića

Na osječkom Trgu Ante Starčevića postavljena je instalacija ‘Karambol’ nagrađivanog autora Vinka Vidmara. Umjetnik želi upozoriti na tjelesnu i psihičku ranjivost pojedinca. Partneri u projektu su umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon i Muzej likovnih umjetnosti iz Osijeka.

Javna intervencija mladoga osječkog autora od velike je važnosti za lokalne umjetničke institucije jer ih povezuje s vrijednim projektima koji se provode izvan kontroliranih uvjeta izložbenih i muzejskih prostora. 

- Projekt osnažuje raznorazne poveznice ne samo s lokalnom sredinom i mladim umjetnicima, nego nas kao regionalno središte likovnih umjetnosti povezuje s ostatkom zemlje, kaže Valentina Radoš iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek.

Instalacija ‘Karambol’ dio je višegodišnjeg programa ‘Umjetnički pojmovnik javnog prostora’ koji okuplja mlade društveno angažirane umjetnike iz cijele Hrvatske. Istraživačkim pristupom mnogi su si autori već sada osigurali mjesto u kolektivnom sjećanju svojih sugrađana.

- Umjetnici demonstriraju namjeru da se obraćaju široj publici i da svojim porukama pokreću raspravu o nekim temama ili problemima koji su vezani za sredinu u kojoj se realiziraju, napominje voditeljica ureda Otvorenog likovnog pogona Maša Štrbac.

Izobličeno vozilo na prostoru središnjega gradskog trga svojevrsni je test osjetilnog mehanizma prolaznika, ističe umjetnik, koji Osječane želi podsjetiti da je trauma sastavni dio ljudskog iskustva.

-Poruka je da svi bježimo prema onome što se događa sada, trenutnom oštećenju, a ne gledamo oko sebe zapravo što se događa, ističe Vinko Vidmar.

Prostornom obilježju Vidmarova rada treba dodati i ono vremensko, a to je da će instalacija ‘Karambol’ na Trgu Ante Starčevića biti postavljena do 22. listopada.