Oscarovci za filmsku glazbu u Puli

Elita filmske glazbe, među kojom su i oskarovac Stephen Warbeck i majstor zvuka Eddy Joseph, okupila se u Puli na 7. Međunarodnom festivalu glazbe i zvuka.

Vrhunac trodnevnog programa bila je sinoćnja dodjela nagrada najboljim europskim skladateljima filmske glazbe. Prema mišljenju struke najbolju filmsku glazbu u dugometražnom filmu napravili su William Lyons i Johnnie Burn za dramu ‘Miljenica’ te Khaled Mouazanar za film ‘Capernaum’, dok je u kategoriji dokumentaraca nagrađen Kim Planert  za glazbu u filmu ‘Skid Row marathon’.

Nagradu za životno djelo dobio je legendarni majstor zvuka, Eddy Joseph, poznat po filmovima 'James Bond Casino Royale', 'Harry Potter' i 'Evita': Glazba i zvuk su jednako važni, ovakvi su festivali sjajno iskustvo i prigoda da se upoznamo i družimo s kolegama, napominje Eddy Joseph.

Proteklih dana u Puli se na festivalu glazbe i zvuka moglo susresti mnoge poznate filmske skladatelje koji su svoja iskustva podijelili s mlađim kolegama.

Stephen Warbeck dobitnik je Oscara za glazbu u filmu 'Zaljubljeni Shakespeare': U stvaranju filma mnogo je elemenata, mi skladatelji ne tražimo poseban tretman, idealno je kada se svi dijelovi procesa na kraju na platnu dobro usklade, kaže skladatelj Stephen Warbeck.

Geryju Yershonu nominacija za Oscara za glazbu u filmu ‘Mr Turner’ otvorila je vrata Hollywooda: Glazba se uči cijeli život, bez obzira na to pišete li za film, televiziju ili kazalište, ne treba žuriti, bolje je učiti polako i stalno tražiti nova nadahnuća, smatra skladatelj Gery Yershon.

Međunarodni festival glazbe i zvuka pokrenut je u Hrvatskoj prije sedam godina: Jako sam zadovoljan ovogodišnjim programom, osobito zato što svake godine ima sve više gostiju i sve više posjetitelja, ističe Ozren K. Glasser, umjetnički direktor festivala.

U svijetu je samo nekoliko festivala posvećeno filmskoj glazbi i zvuku. Riječ je umjetnosti koja zaslužuje svoju smotru. To potvrđuje struka, ali i publika koja prepoznaje i cijeni filmsku glazbu.