Obnovljeni perivoj i dvorac Janković

Uživali su posjetitelji festivala u Suhopolju. Pogled iz balona na vrući zrak dao im je najbolji uvid u radove na dvorcu Janković koji se obnavlja zahvaljujući prekograničnom projektu suradnje s Mađarskom.

Nekoć zapušten park, kroz koji je šetnja bila na vlastitu odgovornost, zahvaljujući EU projektu Županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom te upravi šuma iz mađarskog Kapošvara, vrijednom 12 milijuna kuna spašen je od daljnjeg propadanja te je dobio novoizgrađene osvijetljene staze s edukativnim pločama. Srušena su stara bolesna, a zasađena mlada stabla.  

Drugim projektom, vrijednim 40 milijuna kuna, obnovljen je ruševni dvorac iz sredine 18. stoljeća. Građevinski radovi su gotovi i uskoro kreće opremanje interijera, pa bi do nove godine dvorac mogao otvoriti vrata posjetiteljima. Imat će petnaestak soba za noćenje, gdje će biti kuhinja, ali isto tako i stalni postav grofa Jankovića te suvenirnica. Dvorac će imati i 5D kino, gdje ćes se moći vidjeti kako je grof Janković živio u svoje vrijeme, prikazivat će se i priče o Suhopolju i županiji.

Festival je bio mjesto druženja mještana i posjetitelja gdje su se mogli pobliže upoznati s projektima obnove i revitalizacije, prošetati hodnicima dvorca i uređenim perivojem, uživati u glazbi, bogatoj gastro i etno ponudi te radionicama za najmlađe. Najveće oduševljenje za sve naraštaje bila je vožnja balonom na vrući zrak tijekom koje su posjetitelji mogli vidjeti kako izgledaju Dvorac i park iz ptičje perspektive.