Opernu sezonu HNK-a Zagreb otvara ‘Madame Butterfly’

Opernu sezonu zagrebačkoga HNK-a u petak, 25. listopada otvorit će premijera Puccinijeve opere ‘Madame Butterfly’ u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona.

Glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je opernoj prvakinji zagrebačkog HNK-a, sopranistici Valentini Fijačko iza koje je četrdesetak uloga. Na sceni HNK-a u Zagrebu debitirala je prije 18 godina kao Lauretta u operi ‘Gianni Schicchi’ Giacoma Puccinija. Prošle je sezone bila članica žirija HTV-ova natjecateljskog showa ‘Zvijezde pjevaju’.

- Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu 'Madama Butterfly' krajem 1903., zabilježivši na partituri i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje, podsjećaju iz zagrebačkog HNK-a.

'Madama Butterfly' jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly (Leptirica), i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života, stoji u najavi premijere.

Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga HNK-a ponovno ima na repertoaru ovo djelo, koje je ovaj put režira Talijan Andrea Cigni, a izvedbama će ravnati Marcello Mottadelli i Josip Šego.

Uoči premijere operna umjetnica Valentina Fijačko, koja tumači naslovnu ulogu, bila je gošća u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska: