2. studenog 1906. - Rođen Luchino Visconti

Samo nekolicina režisera u povijesti filma imala je priliku anticipirati, potvrditi i zatim se odmaknuti od nekog filmskog smjera. Luchino Visconti jedan je od njih.

Rođen 2. studenoga 1906. godine u Milanu, najprije se bavio uzgojem konja. Početkom tridesetih otišao je u Pariz gdje su ga doticaji s umjetničkim krugovima uveli u film. Asistirajući najprije Jeanu Renoireu ubrzo počinje suvereno režirati u dva medija: kazalištu i filmu. Za vrijeme rata Visconti je snimio debitantski film Opsesija izazvavši u fašističkoj Italiji pravi šok. Ta, prva, ekranizacija poznatog romana Poštar uvijek zvoni dvaput odmah je cenzurirana, jer fašistički čuvari reda nisu mogli dopustiti takav, realističan, prikaz talijanske provincije.

Film Opsesija preteča je novog, dominantnog smjera talijanske kinematografije – neorealizma. No, Visconti ga je brzo napustio, okrenuvši se filmovima povijesne tematike, u kojima superiorno rekonstruira minulo vrijeme. Senso, Gepard i posebno Sumrak bogova dobili su mnoge nagrade u Italiji i u svijetu.

Veliku pozornost pobudio je upravo Sumrak bogova, jer je to bio redateljev odgovor na ponovnu fascinaciju nacizmom s kraja šezdesetih godina.
Široj je publici sasvim sigurno najpoznatiji njegov film Smrt u Veneciji, ekranizacija romana Thomasa Manna. Majstorskom redateljskom rukom i iznimnim radom s glumcima, Luchino Visconti zaslužio je mjesto jednog od najvažnijih filmskih redatelja svih vremena.