‘Madama Butterfly’ - prva iz Puccinijeve trilogije riječkoga HNK-a

Nakon točno deset godina na riječku opernu scenu sinoć se vratila ‘Madama Butterfly' koja otvara Puccinijevu trilogiju.

Potresnu priču o tragičnoj ljubavi mlade Japanke prema lakomislenom američkom časniku na riječku je pozornicu postavio Dražen Siriščević, kojem je ovo redateljsko-operni debi u rodnom gradu. Postavljena je u suradnji Operom HNK Split, gdje je ta opera u Siriščevićevoji režiji premijerno izvedena 2015. godine.

Izvedbom opere ravnao je Ville Matvejeff, a u naslovnoj ulozi, kao Cio-Cio San, nastupila je Anamarija Knego. Uz orkestar i zbor Opere te Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u važnijim ulogama nastupili su Ivanica Vunić kao Suzuki, Dimitris Paksoglou kao Pinkerton i Robert Kolar kao Sharpless. Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Juraj Zigman.

Priča o nesretnoj ljubavi, časti i izdaji. Priča o ženi koja žrtvuje sve za ljubav u zemlji izlazećeg sunca. Puccini, zaljubljenik egzotike, u ovoj je operi idealno spojio japanski glazbeni idiom s tradicionalnom talijanskom melodioznošću

Zahtjevna uloga solistkinje jedna je od najtežih Puccinijevih uloga. Ući u lik gejše zahtjeva veliki glumački talent kao i besprijekornu pjevačku tehniku.

Dražen Siriščević želio je, kako je ranije rekao, ponuditi drukčiji završetak od izvornoga tragičnog Puccinijevog jer ne vjeruje u smrt dobrih ljudi poput Madame Butterfly, iza kojih ostaju dobra djela.

Premijera ‘Tosce’ bit će 9. studenoga, režira je Marin Blažević, a dirigirat će Kalle Kuusava. U naslovnoj ulozi nastupit će Kristina Kolar, Domagoj Dorotić je u ulozi Cavaradossija, a Giorgio Surian nastupit će kao Barun Scarpia.

U obnovi ‘La boheme’ 16. studenoga nastupit će Marjukka Tepponen, Vanja Zelčić, Aljaž Farasin, Kevin Greenlaw i drugi, u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa.

Dodajmo da će premijera Puccinijeve opere ‘Madame Butterfly’, no u sasvim drugačijoj verziji, u petak, 25. listopada otvoriti opernu sezonu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Glavna uloga Cio-Cio-San povjerena je opernoj prvakinji zagrebačkog HNK-a, sopranistici Valentini Fijačko, režiju potpisuje Talijan Andrea Cigni, izvedbama će ravnati Marcello Mottadelli i Josip Šego, a projekt je nastao u koprodukciji s Fondacijom Arena di Verona.