Draženu bi danas bilo 55, pronašli smo rijetko viđene snimke

Na današnji dan rođen je košarkaški Mozart, prerano preminula hrvatska, ali i svjetska košarkaška legenda Dražen Petrović, koji je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. Rođen je u Šibeniku 1964.

Još kao dječak zavolio je košarku. Njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporan talent brzo ga je vinula među najbolje u svim dobnim skupinama. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke. Svojim je pogocima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu - američki NBA.

Iz bogate arhive HRT-a izvukli smo rijetko viđene snimke i razgovore s Draženom. Video se nalazi na kraju članka.

U reprezentativnoj karijeri Dražen Petrović okitio se trima olimpijskim medaljama. Treća mu je sigurno bila najdraža. Kao kapetan hrvatske reprezentacije na njezinoj prvoj Olimpijadi odveo je svoje suigrače do srebrne medalje i nezaboravnog finala protiv američkog Dream teama.

Grad Šibenik obilježava 55. rođendan velikana hrvatske i svjetske košarke. I ove godine pripremljen je bogat program.
Miro Kotarac bio je prvi trener Dražena Petrovića.

- Dražen je imao sedam godina, a brat Aco pet godina je bio stariji. On je pokazivao takve voljne momente, a u svladavanju košarkaških elemenata, to je s takvom lakoćom rješavao. Neshvatljivo je bilo da dijete u tom uzrastu tako može baratati košarkaškom loptom. Dražen je također bio odličan učenik, kaže.

HRT-ova ekipa s Draženovim trenerom, inače počasnim predsjednikom Omladinskog košarkaškog kluba Dražen Petrović, razgovarala je na igralištu koje je posvećeno upravo njemu.

- Ovo igralište je živi spomenik Draženu Petroviću. Ljeti se lopta udara do ponoći na ovom igralištu, tu su djeca, odrasli... Oduševljen sam načinom na koji odajemo počast Draženu. Prije 55 godina, stotinjak metara odavde rođen je jedan od najvećih velikana svjetske košarke.

Dodaje da je njihov zadatak djeci prenijeti duh, način razmišljanja i gledanja na košarku pokojnog Dražena Petrovića.

- On je imao što nemaju sva djeca u toj dobi. Bio je dobar učenik, košarkaš i prijatelj. Znao je on biti i drzak i bezobrazan, ali u sportskom smislu. Kada me pitaju ima li još 'dražena', kažem da nema. Dražen je jedan, netko može biti i bolji od njega, ali Dražen se više neće pojaviti.

Šokantna vijest

U 28. godini 1993. Dražen je poginuo u automobilskoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolstadta. Prekinuta je karijera najboljega i u svijetu najpriznatijega hrvatskog sportaša svoga vremena. Tragična nesreća promovirala je Dražena u legendu, nezaboravnoga košarkaškog Mozarta koji je otišao na vrhuncu svoga igračkog umijeća.

Bila je to šokantna vijest za tisuće ljudi, sportaša i sportskih zaljubljenika diljem svijeta, jednako u Europi i Sjedinjenim Državama, gdje ga i danas mnogi smatraju najvećim europskim košarkašem u povijesti. 

Ingolstadtska policija objavila je priopćenje u kojem objašnjava tragične okolnosti pod kojima se dogodila nesreća. Toga popodneva po kišnoj i skliskoj autocesti kamion-tegljač njemačkih registarskih oznaka pokušavao je izbjeći nalet na osobni automobil u svojem traku. Vozač tegljača izgubio je kontrolu nad vozilom koje je probilo zaštitnu ogradu na sredini autoceste i prepriječilo se preko sva tri traka suprotnog smjera. U tom je trenutku iz pravca Frankfurta velikom brzinom dojurio Golf i udario u tegljač. Na mjestu nesreće poginuo je Dražen Petrović, a vozačica Golfa, njemačka manekenka, te druga suputnica, turska košarkašica teško su ozlijeđene.

Sjećanje na Dražena Petrovića 

U Hrvatskoj su se cijelog dana suze izmjenjivale s nevjericom. Samo dan prije Dražen je u Poljskoj postigao 30 koševa na susretu Europskog prvenstva. Je li moguće da nema više tog maga košarke, sjajnog čovjeka, sportaša, velikog ambasadora male i tek nedavno priznate države Hrvatske, čije je ime proslavio na svjetskim prvenstvima i olimpijadama.

U dresu Cibone, zajedno s bratom Aleksandrom, osvaja sve kupove i prvenstva. Madridski Real doveo ga je u svoje redove, zatim je kao jedan od prvih europskih profesionalaca u NBA ligi. Nakon četiri NBA sezone spremao se vratiti. U srcu su mu bili Šibenik, Zagreb, Hrvatska.

U središtu Zagreba, trg i sportska dvorana Dražena Petrovića zauvijek će podsjećati na sportaša koji je Hrvatskoj podario nezaboravne košarkaške noći. Jednako kao i njegova skulptura ispred sjedišta Međunarodnoga olimpijskog komiteta u Lausannei. Njegovo je posljednje počivalište u tišini Mirogoja.