8. studenog 1793. - Otvoren pariški hram umjetnosti Louvre

Znameniti pariški hram umjetnosti Louvre otvoren je za javnost 8. studenoga 1793. Taj je muzej jedan od najstarijih, najbogatijih i najljepših izložbenih prostora u cijeloj Europi.

Gradnju velebne palače počeo je francuski kralj Franjo Prvi na mjestu kaštela iz 13. stoljeća. On je i najzaslužniji za bogatstvo Louvrea. Počeo je prikupljati umjetnine i odljeve antičkih figura. U trenutku smrti toga kralja, zbirka je imala nekoliko desetaka kipova i dvanaest slika svjetski poznatih slikara kao što su Rafael, Leonardo da Vinci i Ticijan. S vremenom se zbirka povećala, osobito plijenom francuske vojske u Italiji u 16. stoljeću, a dijelom i u vrijeme vrlo uspješnih iskapanja u Egiptu.

Na žalost, bilo je i osipanja zbirke, koje su uvelike pospješili neki francuski vladari jer su svoje dvorove ukrašavali bogatim izlošcima iz muzeja. Za vladavine Luja XIII nabavljala su se djela vrhunske umjetničke vrijednosti, iako on sam nije bio zaljubljenik u umjetnost. Tako je, primjerice, kraljica majka Maria de Medici za svoju luksemburšku palaču, naručila ciklus Rubensovih djela. Najblistavije je razdoblje francuskoga kolekcionarstva doba Luja XIV., kada je zbirka od dvjestotinjak slika porasla čak 10 puta.

Louvre se gradio i mijenjao od 13. stoljeća pa do naših dana. Danas je podijeljen na sedam odjela i sadržava umjetnine od početka antičke civilizacije. Unatoč tisućama neprocjenjivih izložaka najvrednijom umjetninom smatra se veličanstvena i neponovljiva Leonardova Mona Lisa.