9. studenog 1930. - Umro Menci Clement Crnčić

Hrvatski slikar, grafičar i pedagog Menci Clement Crnčić umro je u Zagrebu 9. studenog 1930.

Kao najstariji sin krajiškog časnika pošao je  očevim stopaman. No s osamnaest godina iz vojne gimnazije krenuo je na slikarsku akademiju u Beč. Studij je nastavio u Münchenu. Crnčićeve zasluge za razvoj hrvatske umjetnosti imaju pionirsku važnost.

U djelu ovog Slavonca prvi se put javilo more i marine kao žanr, a s njim je započeo i razvoj naše moderne grafike. Kratko je vrijeme Crnčić podučavao slikanje na Obrtnoj školi u Zagrebu, a potom je nastojanjem Isidora Kršnjavog, koji je uočio njegov veliki crtački talent, dobio stipendiju za studij grafike na Akademiji u Beču kod profesora Williama Ungera.

U to doba  započeo je redovito posjećivati Lovran, sve do odlaska u Zagreb gdje je 1903. s Čikoš-Sesijom otvorio privatnu slikarsku školu koja je prerasla u Višu školu za umjetnost i umjetni obrt, a zatim u Akademiju na kojoj je bio profesor do kraja života. Uz to je bio ravnatelj Strossmayerove galerije slika. Predbacivali su mu nedostatak stvaralačke mašte, no Crnčić je naučio pomno i oštro gledati.

Slikao je osobitosti našeg pejzaža i bilježio svakidašnje, male prizore. Pod utjecajem realizma münchenske škole u najranijem je razdoblju naslikao djelo Djevojčica, koje govori o osjetljivom promatranju ljudskog lica i tijela te tonskoj modelaciji. Zagrebačka šarena škola, utjecala je na njegovo otvaranje boji.

Poslije je primjenom zagasitijih tonova u tankim namazima kista stvorio  dojam titranja zraka i nedogledne daljine obzorja. Gotovo da je Crnčićeva grafika važnija od njegova slikarska rada jer on je prvi školovani grafičar u našoj sredini koji je postigao kakvoću rada europske razine, stvarajući pretežno bakropise. Slobodan crtež i suverena lakoća stvaranja odlika je živopisnih koloriranih bakropisa, s motivima iz staroga Zagreba. Nažalost 1927., požar je u Crnćićevu ateljeu uništio mnoga umjetnikova djela.