Što čitati? – obiteljsku sagu ili domaći krimić

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Od Claya most' Markusa Zusaka i 'Štićena osoba' Pavla Pavličića.

Markus Zusak: 'Od Claya most', Profil

Markus Zusak rođen je 1975. godine u Sydneyju u obitelji imigranata iz Austrije i Njemačke. Roman kojim je stekao svjetsku slavu, ‘Kradljivica knjiga’ preveden je na 40 jezika, prodan u više od osam milijuna primjeraka i osvojio je mnoge cijenjene književne nagrade. Prema romanu snimljena je 2013. filmska adaptacija.

Novi roman objavio je nakon 13 godina spisateljske 'šutnje'. Roman u izvornom naslovu ‘Bridge of Clay’ sadrži i igru riječi, jer ime glavnoga junaka Claya je i engleska riječ za glinu.

Lik dječaka koji je želio sagraditi most kao svoj jedini pokušaj da stvori nešto divno, savršeno i veliko pisca prati još od mladih dana. 'Od Claya most’ je saga o obitelji Dunbar ili bolje rečeno, od dječacima Dunbar. Radnja se isprepliće oko sudbina i života petorice braće, a njihovu povijest priča najstariji od njih, Matthew.

Nakon smrti majke i odlaska oca, odgajaju jedan drugoga u svijetu vođenom vlastitim pravilima, uče kako voljeti, boriti se i pomiriti sa svijetom odraslih. Braća Dunbar žive sami otkako im je majka umrla, a otac otišao nakon njene smrti. Prepušteni su sami sebi i imaju šaroliku životinjsku ekipu (magarac zaslužan za mnoge događaje, svaka životinja nosi ime po junaku iz Ilijade i Odiseje).

Svakodnevicu im prekida iznenadni dolazak oca, pravim imenom Matthew, nadimka Ubojica koji traži pomoć u izgradnji mosta, a jedini koji mu nudi pomoć je Clay, koji je pokretač radnje. On svojim odlaskom kod oca pokreće niz događaja.

Roman pripovijeda o dječaku i njegovoj obitelji, njihovu međusobnom razumijevanju, o tome kako je prošlost ponekad ljepša nego što se pamti.
Roman započinje 'in medias res', ali nakon toga čini brojne odmake u prošlost. Na početku naglasak je na razmišljanjima najstarijega brata i potrebna je koncentracija za čitanje. Fabula je mozaična - dio po dio sakupljaju se fragmenti da bi se došlo do događaja kada je sve započelo.

Priča je to o smrti, gubitku, ljutnji, praštanju i gradnji mostova koji povezuju muškarce obitelji Dunbar nakon smrti stupa obitelji, majke Penelope. Clay je uvijek bio najtiši među braćom, ali je bio i najsenzibilniji član obitelji kojega su svi obožavali. To je vrlo realističan opis opakom bolešću pogođene obitelji koja unatoč želji da bude uz majku polagano počinje propadati skupa s njom.

Dječake prati duh oca koji je otišao i ostavio ih same; smrt supruge ga je dotukla i bježi u australske šume, dotučen tugom, žaljenjem i sramom. Teret krivnje ga slama i poziv u pomoć pri gradnji mosta je zapravo pokušaj mirenja sa sinovima, pružanje ruke pomirenja.

Dječaci Dunbar su, kako ih opisuje Matthew, hahari - svađaju se, tuku, buntovnici su, odani, ponosni, do kraja uz svoju braću bez obzira na sve odlaske, bjegove, svađe pa i smrti.

Dvije su važne točke u romanu - znameniti kipar Michelangelo i rimski akvadukt Pont du Gard, a autor je potvrdio kako si je pred radovima znamenitoga kipara i pred akvaduktom postavio pitanje kako ih je uopće bilo moguće napraviti.

Braća Dunbar od svojih predaka dobivaju vrlo znakovito nasljedstvo - tri knjige, od kojih su dvije Homerove ‘Ilijada’ i ‘Odiseja’, a treća je o Michelangelu, jedan pijanino i pisaću mašinu.

U romanu se nižu digresije, retrospekcije, opisi, detalji o mostu koji gradi i, konačno, emocionalni most između oca i braće.

Pavao Pavličić: 'Štićena osoba', Mozaik knjiga

Jedan od najproduktivnijih hrvatskih pisaca objavio je još jedan od krimića u svome serijalu o detektivu Ivi Remetinu ('Krvna veza', 'Tužni bogataš', 'Salon za plakanje'...).

Naslov je dobro poznati termin koji koriste zaštitari, no ovdje je riječ o njegovom širem značenju - zaštiti nekih ljudi koje neki drugi štite iz vlastitih interesa, čak i kad je riječ o kriminalu.

Pojavljuju se stalni likovi: detektiv Remetin, urednik u crnoj kronici, suradnici, policajci… Roman je napet i dinamičan, i održava standard njegovih romana toga žanra.

Kad na novom automobilu Ive Remetina neočekivano otkažu kočnice, i on zamalo izgubi život, pomislit će da se radi o tvorničkoj grešci. To će mu potvrditi i slučaj koji se dogodio na istome automobilu u drugom dijelu grada, no taj je slučaj završio vozačevom smrću.

Tehničkim pregledom dokazat će da se ne radi ni o kakvoj grešci nego da je netko na oba automobila onesposobio kočnice. To će biti polazna točka od koje će Remetin i policijski inspektor Šoštar krenuti istraživati povezanost tih dvaju slučaja. Zaredat će se nova ubojstva za koja će se pokazati da imaju veze s tim automobilima…

Remetin je inteligentan detektiv kojem dugogodišnje novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju slučajeva.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: