Rudeš: Nakon kiše domovi preplavljeni fekalnim vodama

Stanovnici Rudeša jučer su sazvali zbor građana jer traže rekonstrukciju javne kanalizacijske mreže u naselju.

Naime, nakon svake jače kiše, kakva je bila i prije mjesec dana, njihove domove preplavljuju fekalne vode, a financijska šteta je golema. Zbog toga su očajni, uredno plaćaju sve režije, a reakcije Grada - nema.

Njihove očajne molbe usmjerene su prema gradu i prvom čovjeku - gradonačelniku Milanu Bandiću. Traže da se poplavljenim građanima nadoknadi šteta na osobnoj imovini. 

- Mi smo mislili da su razmjeri poplava u Rudešu puno manji, sada smo saznali da je to i preko 28 ulica i preko 70 kuća, rekla je Ljiljana Besednik, stanovnica Rudeša.

- To je strašno, od fekalija, zemlje, vode, dok vi to očistite.... ja još nisam očistila, govori Besednik.

Obitelj Dekanić već treći put stavlja pločice, dva su puta micali laminat i više nemaju strpljenja živjeti u strahu od kiše.

- Suprug još uvijek pokušava renovirati s nekakvim plastičnim masama. Ne znam ni sama. Znam da mjesec dana spavam u dnevnom boravku, govori Ana Cvitković, stanovnica Rudeša.

Mjesni odbor traži hitnu sanaciju oborinske odvodnje i kanalizacije na svim poplavljenim područjima.

- Zajedno s ljudima iz gradske uprave i holdinga koji su odgovorni za ovu stvar, pokušati naći prijedlog kako riješiti kanalizaciju i odvodnju u većem dijelu Rudeša koji nisu adekvatni, rekao je Tomislav Stojak, MO Rudeš.

Rudešani od obilne kiše strahuju još od 2008. godine, a kanalizacija u naselju nije se mijenjala od davne 1968. godine