Varaždin, solarni grad

Kako inovativnim procesom riješiti klimatske probleme - nastojat će tomu doskočiti hakaton za klimu u kojemu će sudjelovati više od stotinu svjetskih gradova. Jedan je od njih Varaždin, koji će ugostiti drugi Climathon, ovaj put na temu - Varaždin, solarni grad.

Krajem listopada, temperaturni rekordi već od jutra, tijekom dana penju se na 25 stupnjeva. Rješavanje klimatskih promjena Europska unija postavlja kao prioritet. Na tom su tragu inovacije za pojačano korištenje sunčeve energije u Varaždinu i regiji.

- Zadnji smo u Europi po korištenju solarne energije. Međutim Varaždin kao grad koji ima svoju tvornicu za solarnu energiju, odlučili smo da ove godine napravimo jedan hakaton, jedan event gdje pozivamo građane, poduzetnike, start-upove, studente da dođu, da daju ideje kako da Varaždin napravimo solarnim gradom broj 1 u Hrvatskoj, rekao je Robert Pašičko, predstavnik Climathona, Geotehnički fakultet Varaždin.

Varaždin već potiče inovativne tehnologije, sudjelovat će u ocjenjivanju ideja, edukaciji kroz Tehnološki park, a puno već čini projektom solara.

- Natječaj koji je fond raspisao,  za koji je najveći interes došao iz Varaždina i koji je nažalost privremeno zatvoren. Pedesetak naši građana je prijavljeno i ja vjerujem da će oni uskoro imati mikrosolare na svojim krovovima, govori Zlatar Avar, varaždinski dogradonačelnik.

Dvanaestosatni Climathon održat će se na Geotehničkom fakultetu.

- Klimu hakiramo ovaj petak 25. 10. na Geotehničkom fakultetu od 8 ujutro. Prijave su još uvijek moguće na web stranici climathon, gdje se prijavite za sudjelovanje u Varaždinu, naglašava Pašičko.

A inovativnost climathona prepoznata je u Zagrebu i Rijeci koji će ove godine u njemu sudjelovati.