2020 za Rijeku: migracije

Migracije su velika tema buduće Europske prijestolnice kulture Rijeke. Temom migracija bavila se izložba 'Merika' Muzeja grada Rijeke i izložba 'Mi nismo kao oni' MMSU.

Početkom 20. stoljeća iz Rijeke su u Sjevernu i Južnu Ameriku kretale stotine tisuća Europljana. Nakon Drugog svjetskog rata brojni su Riječani napustili grad, da bi u luku različitosti desetljećima stizali novi sugrađani.

Autor izložbe 'Merika' bio je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, a bila je postavljena od prosinca 2008. do lipnja 2009. godine, te osvojila godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2009. godinu.

Za izložbu su bila poduzeta opsežna istraživanja u koja su uključeni istraživači i suradnici iz europskih zemalja i SAD-a (Hrvatske, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Rumunjske, Velike Britanije), a pripremni su radovi započeti 2005. godine, navodi se u priopćenju Muzeja i dodaje kako je Rijeka značajna za povijest iseljeništva kao luka iz koje je na prekomorski put kretalo najviše stanovnika srednje Europe.

Izložba Muzeja grada Rijeke 'Merika: iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. - 1914.', bila je  predstavljena i u New Yorku, na mjestu prvog dodira većine iseljenika s Novim svijetom, u Muzeju imigracije na otoku Ellis.

Pogledajte reportažu o izložbi 'Merika' iz emisije 2020 za Rijeku koju u cijelosti možete pronaći na usluzi HRTi:'Mi nismo kao oni' je, pak, četvrta i posljednja izložba u sklopu međunarodnog umjetničko-istraživačkog projekta 'Risk Change' ('Riskiraj promjenu') posvećenog migracijama. Izložba i njen popratni program dio su pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, i u MMSU do 11. studenog donose radove umjetnika i umjetnica odabranih putem javnog poziva, radove pozvanih autora i autorica te dokumentarni materijal.

- Ukupno dvadesetak radova nastajalih u rasponu od pedesetih godina 20. stoljeća do danas, kreću se na liniji od osobnih pripovijesti do alegorijskih i kritičkih zapisa. Pritom su obuhvaćeni aspekti kulturalne studije o stereotipima, zatim putopisne doku-fikcije o figuri stranca u današnjoj Europi te umjetničke satire društvenog krajolika. Kao glavne se sastavnice javljaju mit o superiornosti, kolonijalna povijest, opsesija čistoćom i požuda, pojašnjavaju iz MMSU-a.

Pogledajte reportažu o izložbi 'Mi nismo kao oni' iz emisije 2020 za Rijeku koju u cijelosti možete pronaći na usluzi HRTi: