Snažan rast kreativnih i kulturnih industrija

Uoči međunarodne konferencije 'B. Creative', koja će se u Zagrebu održati danas i sutra, 24. i 25. listopada, o snažnom rastu kreativnih i kulturnih industrija razgovarali smo s predsjednicom Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivanom Nikolić Popović.

Kulturne i kreativne industrije jedan su od najbrže rastućih sektora u cijelom svijetu. Otprije nekoliko godina sve više političkih moćnika, u čijim je rukama svjetski novac, upravo kreativne i kulturne industrije prepoznaje kao zamašnjak gospodarskom rastu, te dodanu vrijednost koja postaje sve vidljivija.

Konferencija 'B Creative' jedna je od najvažnijih svjetskih konferencija o kulturnim i kreativnim industrijama, koje će se nakon Belgije, Kine i Južne Koreje održati u Zagrebu.

'B. Creative' mreža je koja u 116 zemalja okuplja veliki broj institucija , udruga i poduzetnika, a u Zagreb dolaze i predstavnici Svjetske banke i Europskog investicijskog fonda koji će raspravljati, čini se o onom najvažnijem, a to je način financiranja kulture, koje je uvijek specifično.

Kod nas se nerijetko oslanja samo na državni novac odnosno onaj Ministarstva kulture, koji nikako nije dovoljan za razvijanje dugoročno prepoznatljivih kulturnih proizvoda, pa je tim više važno širiti te teme.

Detalje o konferenciji, ali i stanju kulturnih i kreativnih industrija u Vijestima iz kulture doznali smo od Ivane Nikolić Popović, predsjednice Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija: