45 Europskih prijestolnica kulture u Rijeci

Predstavnici projekata iz 45 gradova koji su nosili ili će nositi titulu Europske prijestolnice kulture ovih dana borave u Rijeci kako bi razmijenili znanja i iskustva te upoznali s riječkim programom, a danas počinje i sastanak Međunarodne mreže IETM koji okuplja više od 350 profesionalnih umjetnika.

Sastanak mreže EPK gradova održava se dva puta na godinu u gradovima koji će sljedeće godine biti nositelji te titule, pa se nakon proljetnog sastanka u irskome gradu Galwayu, 50-ak izaslanika iz bivših i budućih EPK gradova sastalo u Rijeci.

- Čelnici projekata gradova koji su nosili ili će nositi titulu Europske prijestolnice kulture stigli su u utorak u Rijeku, gdje su na dvodnevnom sastanku mreže EPK gradova razmijenili znanje i iskustva te razgovarali o izazovima s kojima se susreću, objavili su iz Rijeka 2020, tvrtke koja provodi projekt EPK.

Uz domaćine iz Rijeke 2020. na sastanak su došli predstavnici iz bivših prijestolnica kulture: Liverpoola i Stavangera 2008., Pečuha 2010., Turkua 2011., Maribora i Guimaresa 2012., Marseillea 2013., Plzena i Monsa 2015. Wroclawa i San Sebastiána 2016., Aarhusa 2017. te Leeuwardena i Vallette 2018. godine.

Došli su i predstavnici gradova koji ove godine nose titulu EPK - Plovdiva i Matere, a na listi sudionika su i čelnici iz Novog Sada i Temišvara, koji će biti EPK 2021., Esch-sur-Alzette i Kaunasa 2022., Veszprema 2023, Tartua i Boda 2024. te Galwaya 2020, koji će uz Rijeku 2020. nositi titulu EPK.

Dojmove nekih od sudionika sastanka mreže EPK gradova prikupila je ekipa Vijesti iz kulture:- Mi smo više nego uvjereni da je Rijeka spremna za EPK. Imali smo priliku da vidimo i prve elemente programa i zaista smo oduševljeni s time što je isplanirano, imenima koja dolaze i zapravo cijelom idejom kako će se grad transformirati kroz kulturu, smatra predstavnik EPK-a 2021. Novog Sada Vuk Radulović.

- Oduševljena sam otkad sam pročitala program. Volim surađivati s timom, učiti od njih sve više i više kad god dođem u Rijeku. Svaki put pronađem nešto novo i drukčije, kaže predstavnica EPK-a 2020. Galwaya Marlyn Gaughan Reddan.

- Vrlo je dojmljivo! Uzbuđen sam zato što postoji toliko događanja u koja se svi želimo uključiti! Mislim da će grad Rijeka imati predivnu godinu, poručuje predstavnik EPK-a 2008. Liverpoola Neil Peterson.

- Ova neformalna mreža okuplja EPK gradove koji dijele iskustva i primjere dobre prakse, a iznimno je važna za umrežavanje. Gradu Rijeci je ovo također prilika za promociju svog EPK programa, kao i prilika pokazati kolegama način kako smo se pripremali za projekt koji je uspio promovirati vrijednosti koje i sama Rijeka zagovara otvorenost, toleranciju i solidarnost, istaknula je direktorica partnerstva i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

Izaslanici su se prvog dana boravka u Rijeci upoznali s riječkim EPK programom i posjetili izložbu D'Annunzijeva mučenica u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Iz ‘Rijeka 2020’ podsjećaju da je, kao dio veće, kontinuirane izložbe ‘Granice - između reda i kaosa’, ‘D'Annunzijeva mučenica’ obilježila 100. godišnjicu D'Annunzijeve okupacije Rijeke te poslala jasnu poruku koja se suprotstavlja povijesnome i suvremenom fašizmu.

Drugog dana posjeta izaslanici su obišli deset Lungomare Art lokacija na Kvarneru, na kojima će niknuti 11 trajnih umjetničkih radova. Svi umjetnički radovi odnose se na posebnosti mjesta u kojima se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je važna lokalnoj zajednici i u određenoj mjeri povezuje baštinu i sadašnji trenutak.
FOTO: Šušur za predstavljanje Rijeke EPK Ljubljani
350 profesionalnih umjetnika na konferenciji IETM-a

Konferencija Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti (IETM), na kojoj će se okupiti više od 350 profesionalnih umjetnika iz cijelog svijeta, bit će održana od 24. do 27. listopada u Rijeci, u okviru projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture EPK.

Program IETM-a u srijedu su najavile direktorica partnerstava i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota, generalna sekretarica IETM-a Ása Richardsdóttir i glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta Rijeke 2020 Tanja Kalčić.

Konferencija IETM-a održava se na više lokacija: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a uz sastanke i predavanja, previđen je i umjetnički program te predstavljanje kulturno-umjetničkog programa, koji će se u Rijeci održati 2020. u okviru projekta EPK.

Središnja tema je razvoj publike, s ciljem da se potakne novo razumijevanje razvoja publike i da se prodube postojeći koncepti povezani s razvojem publike, pa će se na skupu razgovarati o aktivnom uključivanju publike u stvaranje i realizaciju kulturnih i umjetničkih programa.

O tim će temama govoriti stručnjaci, među kojima Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simon Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić, Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović, Natalia Skoczylas, Goran Sergej Pristaš i drugi.

Najavljen je dolazak predstavnika organizacija kao što su Performing Lines, Cryptic, the ufaFabrik International Culture Centre, Theatre Kryly Khalopa, Sziget Festival, Walk the Planka, Kaimera production, Laft Berlin, Cumbernauld Theatre i drugi, a na skupu će sudjelovati i predstavnici ministarstava veleposlanstava, instituta, sveučilišta, prošlih i budućih gradova EPK.

Od edukacijskih aktivnosti u programu IETM skupa izdvojen je razgovor o izazovima demokratske kulturne politike i jačem uključivanju posjetitelja bez kompromitiranja umjetničkog programa, razgovor o regionalnoj suradnji s predstavnicima svih zemalja bivše Jugoslavije te razgovor o etičkoj kulturnoj politici i participaciji svih građana.

U umjetničkom dijelu programa najavljeno je šest predstava riječkog Zoom festivala, triju predstava koje su produkcije HNK Ivana pl. Zajca (balet ‘4 allegra, 1 allegretto i 2 bolera’, drame ‘Lolipop’ i ‘Down by Law’), predstave ‘Dnevnik jednog luđaka’ u izvedbi Moving music theatre, dvije predstave inkluzivne plesne grupe osoba sa i bez invaliditeta Plesne grupe Magija te izvedbe Trafikove ‘Travelogue'.

Međunarodna mreža za suvremene izvedbene umjetnosti je jedna od najvećih u svijetu, s oko 450 članova iz više od 50 zemalja. Mrežu čine organizacije izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta, u kazalištu, plesu, cirkusu, performansima, interdisciplinarnim umjetničkim formama, novim medijima. Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački centri, sveučilišta i institucije i drugi.

O aktualnim događanjima u Rijeci, te osvajanju 1.5 milijuna eura vrijedne nagrade 'Melina Mercouri' u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo se direktoricom tvrtke Rijeka 2020 Eminom Višnić: