Burza malih vlakova i autića okupila kolekcionare

Na željezničkom kolodvoru u Virovitici nedavno je bio zanimljiv, adrenalinski dan. Održana je deveta burza malih vlakova i autića koja je okupila brojne kolekcionare i maketare iz Hrvatske i drugih zemalja.

Velike, ali i one malo manje modele automobila i vlakova, od kojih pojedini dosežu cijenu i od nekoliko stotina eura, predstavilo je dvadesetak izlagača koji se tim hobijem bave još od djetinjstva.

Jedan od njih je i vozač kamiona iz Srbije, Andrija Arsić, koji je na virovitičku burzu stigao iz 1600 kilometara udaljenog Istanbula u Turskoj.

- Nisam stigao istovariti robu koja je bila planirana da bih došao u roku i onda sam morao koristiti šest prijevoznih sredstava od kamiona preko motocikla i autobusa da bih stigao do Virovitice. Ljubav je nastala od malena, kolekcionar sam nekih zadnjih šest, sedam godina, počeo sam s reklamnim kamionima preko vlakova, sad neke automobile u razmjeru jedan prema četrdeset tri i jasno, to je nekako došlo samo po sebi - kaže Andrija.

Napeta i neizvjesna bila je vožnja autića na daljinsko upravljanje. A prvi put u Hrvatskoj mogli su se provozati modelom legendarnog autobusa Icarus u mjerilu jedan prema šest.

- Obično su takvi modeli u RC obliku znači na daljinsko upravljanje, a ovaj upravljam preko volana, preko sajli i može povući ljude - objašnjava Željko Halambek, suautor autobusa Icarus.

Postav modela vlakova u obližnjoj zgradi željezničkog kolodvora izazvao je također veliko zanimanje.

- Od ukupne količine izloženo je nekih šezdesetak posto tako da je to nekih sada 2500 tisuće modela izloženo. Još ih dosta nije jer nemamo dovoljno mjesta - kaže Goran Denac, autor postava i kolekcionar.

Postav malih vlakova može se razgledati subotom i nedjeljom od 17 do 19 sati ili prema dogovoru, a cijena ulaznice simbolična je donacija od koje novac ulažu u nove zanimljive sadržaje.