Pokazna vježba čišćenja mora uz pomoć tehnologije

Pokazna vježba čišćenja mora u akvatoriju riječke luke dio je nacionalnog Festivala tehničke kulture koji se ove godine održava u Rijeci.

Sedmo izdanje festivala okupilo je profesore i učenike iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali u praktičnim radionicama modelarstva, elektronike, automatike, informatike, robotike, astronomije i mnoge druge. A moderna tehnologija koja sve više napreduje, velika je pomoć i prilikom iznenadnog onečišćenja mora.

U akvatoriju riječke luke u more je iscurilo oko 100 litara dizelskoga goriva. Operativne službe brzo su reagirale pa je brzom intervencijom spriječeno onečišćenje. Tako je izgledao scenarij  pokazne vježbe čišćenja mora.

- Zapovjednik ŽOC-a se javlja preko 112, članove ŽOC-a poziva u Lučku kapetaniju, gdje je sjedište ŽOC-a, isto tako se poziva Pomorska policija, poziva se Lučka kapetanija da se utvrdi uzrok onečišćenja i da se napravi inspekcija, objašnjava Darko Glažar, lučki kapetan Lučke uprave Rijeka.

Prvi je put u ovoj vježbi korišten i dron pa je u svakom trenutku moguće vidjeti kakvo je onečišćenje. No uz svu tu dostupnu tehnologiju, najvažnije je imati kvalitetno obučene ljude jer bez njih tehnika ne može puno. Srećom, radionice Festivala tehničke kulture bile su pune malih i velikih znatiželjnika.

- Uvijek su zainteresirani, uvijek imamo ovakvu navalu, naime vrlo rijetko djeca imaju prilike raditi nešto zanimljivo, nažalost, ističe Hrvoje Vrhovski, voditelj radionice u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

- Stjecanje vještina kroz igru prije svega, a onda kroz sustav obrazovanja, trebalo bi biti normalna stvar. Mi smo tehnološka civilizacija i bez tehnike nema nam napretka, smatra Đordano Bucci, predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka.

A ni bez novih mladih naraštaja koje takvim vještinama treba učiti, pa možda u nekoj od grana tehničke kulture pronađu i svoje buduće zanimanje.