Nema straha kad su u blizini potražni vatrogasni psi

Javna vatrogasna postrojba Karlovac ugostila je kolege iz ostalih dijelova Hrvatske s potražnim vatrogasnim psima. Pokazali su kako izgleda spašavanje unesrećenih iz ruševina.

Belgijsku ovčarku Itu i Zorana dizalica treba prenijeti do nepristupačne ruševine. Nema nervoze, njih dvoje druže se, žive zajedno i vježbaju već sedam godina. Povjerenje je bezgranično.

- To su naše svakodnevice i treninzi, tako da tu nema bojazni da neće odraditi, to je pas i on vas neće iznevjeriti, kaže Zoran Ravnić, JVP Opatija. 

I ovaj put je posao odradila savršeno. U improviziranoj ruševini pronašla je unesrećenog muškarca.

- Njezina nagrada je ova igračka i ta igračka joj je sve na svijetu i dobije ju samo kad pronađe čovjeka, ističe Ravnić.

Pasa spremnih poput Ite u Hrvatskoj ima 18. Svake godine moraju obnavljati licenciju.

- Radimo na tome da na svakih sat vremena bude jedan potražni pas ili tim tako da u bilo kojem pozivu u roku od sat vremena vatrogasni tim za spašavanje može doći na lice mjesta, objašnjava Zoran Laslavić, predsjednik Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.

Karlovčani se ne moraju brinuti. U toj postaji su tri psa s licencijom, a Nikola Bakale i Didi su već prekaljen tragački tim.

- Mi smo uvijek zajedno i spremni smo za svaki izazov koji je pred nama ili na poziv naše Javne vatrogasne postrojbe, ističe Nikola Bakale, DVD Karlovac.

A uskoro bi trebala biti spremna i Foxy. Ona je najmlađi karlovački pas i za sada ovakve vježbe samo promatra iz prikrajka.

Pogledajte video: