Toplina pogoduje nemanima: suzuki mušica i azijska bubamara

Vrijeme je jedna od glavnih tema razgovora u cijeloj zemlji pa tako i na sjeveru. Biljni i životinjski svijet prilagođava se klimatskim promjenama. Visoke temperature pogoduju insektima. A sve je više i onih egzotičnih - primjerice azijskih bubamara.

Kraj je listopada - nekad prava prilika za šetnju novih kaputa, danas kratki rukavi, kava na gradskoj špici. Ovo ludo vrijeme ima svojih prednosti, kažu građani, štedi se plin.

Temperaturni rekordi na sjeveru od jutra, tijekom dana penju se do 25 stupnjeva. Zavaralo je sunce - neki se žale na proljetni umor, ali su zato još budni komarci i ostale bube. 

U Čakovcu je prava najezda azijskih bubamara. Zavlače se u zatvorene prostore gdje ugibaju. I nisu jedine egzotične pridošlice koje zadaju muke uzgajivačima domaćih sorti, i u ostalim godišnjim dobima. Tatjana se bavi uzgojem malina i pred ljetnu berbu česti su izazovi. 

- Jesmo malo osjetili, godinama i prije novih nametnika koji su došli i pokvarili planove, recimo suzuki mušica, tak je mala sitna a napravi velike probleme, rekla je Tatjana Kozar, proizvođačica malina.

Pune košare slasnih plodova jeseni pokazuju da je priroda ipak izdržljivija nego što mislimo, iako nije nimalo lako boriti se s insektima koji bi se sada već trebali spremati za zimski san.