"Zaljubljeni Ginko"- Hrvatsko stablo godine

"Zaljubljeni Ginko", Hrvatsko je stablo godine. Posađeno je prije više od 240 godina u Daruvaru i najstarije je takvo stablo u nas, a i zaštićen je spomenik vrtne arhitekture. Ginko će biti i hrvatski predstavnik na natjecanju za europsko stablo godine.

Stigao je iz Kine, ali zavolio je zapadnu Slavoniju pa stasit i ponosan širi krošnju koju jesen umjetnički presvlači u zlatnožutu boju.

- Mi u Daruvaru smo upravo oduševljeni ovim dobom godine kada ga svi dolazimo gledati kako je promijenio boju, da li je još lišće na njemu. Zapravo jako nam je važno to drvo, na neki način povezani smo s njim  i jako smo ponosni što je kandidat na europskom natjecanju, objašnjava Tanja Novotni Golubić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana.

Nije usamljen, ima svoju Evu. Spojila ih je doduše čista biologija, ali rodila se kemija i još su zaljubljeni.

- To je dvodomna biljka koja mora imati i muške i ženske dijelove da bi imali plodove, da bi se razmnožavali, ističe Spomenka Mlinarić, dipl. ing. ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ-a.

Plodovi ginka bilobe imaju ljekovita svojstva.

- Dosta dugo godina u dvorcu je bila škola Daruvara. Dosta dugo godina oko njega se vrtio život. Kad nekom stablu dajete ime, znači da imate neke osjećaje i da vam je to jako važno, kaže Mlinarić.

Njegova vrijednost u ovom najturističkijem gradu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mnogostruka je.

- Nalazi se u našim monografijama u našim web brošurama, tiskanim materijalima, na nekim predmetima koji se prodaju kao suveniri, bili oni unikatni ili široke prodaje, objašnjava Lidija Premec, Turistička zajednica Daruvar - Papuk.

Hoće li Europljani prepoznati njegovu životnu priču, vidjet će se nakon internetskog glasovanja u svim zemljama Europske unije, koje počinje u veljači.