Obitelj Bakoš: Uvijek samo rad, rad i rad...

Obitelj Bakoš iz Nijemaca ne planira otići iz Hrvatske već hrabro kroči dalje. Recept njihova uspjeha i života na istoku države vrlo je jednostavan - rad, rad i samo rad.

Sve što su dosad postigli u životu Josipa i Ivica Bakoš iz Nijemaca mogu zahvaliti napornom i ustrajnom radu, bez kredita i ikakvih dugova. Josipa radi gotovo sve - vozi traktor, popravlja strojeve, melje žito, kruni kukuruz, hrani životinje, na njivi radi sve poslove, a bila je čak tri i pol mjeseca na baušteli u Njemačkoj. Kaže da za sebe ima jako malo vremena. Ne pamti kave s prijateljicama. Za godišnji nema vremena, a kako kaže, ne smije niti biti bolesna.

Suprug Ivica poručuje pak da u Njemačku nije išao prije, pa neće niti sada.

Bakoši ističu da im je najveći problem rentanje zemlje, jer su visoke cijene. Do državne zemlje im je teško doći, a ne vjeruju da bi i dalje mogli ići u zakup privatne. Smatraju da je poticaje moguće dobiti i na obrađeno i na neobrađeno zemljište te da to nitko ne kontrolira.

Među životinjama o kojima se brinu je šest krava, bik, dva teleta i 30-ak svinja. Josipa kaže da su krave jako pametne, osjećajne i da će dugo pamtiti ako im učinite nešto nažao.

Prije Domovinskog rata u Nijemcima je bilo oko 2.500-3.000 stanovnika, a poslije rata ih je ostalo svega oko 850. Drugi su, kažu, otišli uglavnom u Njemačku i Irsku.

- Mi smo na kraju Hrvatske pa smo kao Bogu iza leđa, a zapravo smo raj na zemlji, rekao je Ivica.

Iako rade jako puno, naprave tu i tamo neku pauzu pa idu pecati. Josipa, ako stigne, voli izrađivati kalupe od betona za cvijeće, pa onda ovisno o tome koliko ima slobodnog vremena posveti se vrtu, cvijeću ili ukrašavanju.

Bakoši ponavljaju da rade puno i poručuju da su nekoliko puta "kretali od nule i svaki put se digli".