Zvukom smo zavirili 150-godišnju Bečku državnu operu

Osma sezona radijskog ciklusa 'Oda-birano' nastavljena je još jednom premijerom, i to uz 150. obljetnicu Bečke državne opere. Zanimljiv pogled iznutra u dokumentarno-glazbenoj priči osmislio je i ostvario muzikolog Domagoj Marić.

Marić je doznao kako se priprema slavna pozornica, što rade dva dramaturga, gdje se čuvaju brojni kostimi i druge zanimljive pojedinosti. Tehnički direktor Bečke državne opere Peter Kozak govori o tome kako se pripremaju pozornice za ‘Majstore pjevače’ i ‘Ljubavni napitak’ te zašto ulogu Gilde iz Verdijeva ‘Rigoletta’ u aktualnoj postavi ne može utjeloviti baš svaka sopranistica.

Gdje se nabavljaju tkanine za kostime i tko ih šiva, otkriva, pak, voditeljica Odjela za kostime Vera Richter, koja priča o tome što se događa kada neka velika pjevačka zvijezda nije zadovoljna s kostimom koji treba nositi.

Usklađuje li se repertoar Bečke državne opere s drugim austrijskim opernim kućama i gdje je u pauzi opernih predstava boravio car i kralj Franjo Josip I., kazuje dramaturg opere Oliver Lang, dok nas u priču uvodi povijesni pregled središnje austrijske operne kuće, od preteča opere do njezinog svečanog otvaranja 1869., razaranja u Drugom svjetskom ratu i ponovnog otvaranja 1955. godine.

Dokumentarnu emisiju 'Bečka opera – obljetnički pogled iznutra', premijerno emitiranu u sklopu ciklusa 'Oda-birano' utorkom u 18.15 sati na HR1, pronađite u Slušaonici Hrvatskog radija:
Oda-birano