15. studenog 1492. - Kolumbo otkrio duhan

Kolumbovo otkriće Amerike donijelo je Europi mnoge novosti. Jedna među njima bio je i duhan.

Kolumbo je vodio dnevnik u kojem nalazimo zapisano da je 15. studenog 1492. vidio kako ondje, u novoj zemlji, i muškarci i žene hodaju s nekim upaljenim zavijutkom u ustima, danas bismo rekli s cigarom, i od toga su sasvim obavijeni dimom. Duhan je najprije dovezen u Portugal, a zatim u Španjolsku. U prvo vrijeme uzgajao se kao rijetka ukrasna biljka s ljekovitim svojstvima.

Proći će još 40 godina i tek onda će se početi znatnije širiti Europom. Francuski poklisar na lisabonskom dvoru gospodin Nikot, po kojem će biljka dobiti botaničko ime, poslao je prašak i sjemenke duhana u Italiju, glasovitoj Katarini Mediči. Taj skok duhana iz Portugala u Italiju slikovito dočarava duhansko osvajanje Europe. Vlasti su ga pokušavale zabraniti, ali sve do danas, bez osobita uspjeha.

Papa Urban Osmi čak je sve pušače izopćio iz Katoličke crkve. Kad se strast za duhanom nije mogla obuzdati, prva je Francuska 1674. osnovala državni monopol na duhan kao gotovo najsigurniju vrstu državnih prihoda, a njezin primjer postupno je slijedio cijeli svijet.