Najveća imena hrvatskog slikarstva na zajedničkoj izložbi

Kako to izgleda kada  se neka od najvećih imena hrvatskog slikarstva nađu na zajedničkoj izložbi, otkrit ćete ako posjetite galeriju 'Mona Lisa' u Zagrebu u kojoj je otvorena izložba upravo pod nazivom ‘Hrvatski klasici’.

Zagrebačka jesen u galeriji ‘Mona Lisa’ u znaku je nezaboravnih djela velikih majstora hrvatskog slikarstva: Berbera, Generalića, Jordana, Kavurić Kurtović, Murtića, Raškaj, Šuteja, Veže, Lackovića, Vidovića, Vojvodića i mnogih drugih na jednom mjestu. Uzbudljiv doživljaj za poklonike likovne umjetnosti.

- Htjeli smo na jednom mjestu prikazati ljubiteljima umjetnosti jedan niz hrvatskih autora. Izbor nije bio orijentiran na nekakav vremenski okvir nego na, da upotrijebim taj izraz, na klasu, kvalitetu, ističe voditelj galerije ‘Mona Lisa’ Martin Henc.

Jedinstvena je to prigoda za jednu vrstu putovanja različitim likovnim svjetovima, poetikama, pričama, temama, posebnostima velikih umjetnika koji su obilježili 20. i početak 21. stoljeća.

- U ovom prvom dijelu izložbe, jer planiramo napraviti i drugi dio izložbe hrvatskih klasika, predstavili smo 42 autora od kojih bih možda izdvojio Becića, Hermana, Bukovca, i Dulčića. Imamo i jednog jako zanimljivog Pricu iz rane faze, koji nas posebno veseli jer je kupljen na aukciji van Hrvatske i kao hrvatsko kulturno blago vraćen je u Hrvatsku. Imamo ovdje i Glihu, Kuliša, Nobila, nabraja Henc.

Martin Henc je na poseban je način vezan za ovu izložbu: Razlog je taj što sam kroz obiteljsku priču, kako su moji roditelji u umjetnosti cijeli život, mnoge od ovih autora i upoznao osobno kada sam bio manji, kada sam bio dijete, a neke kasnije. Sada surađujemo s njima i veseli me da sam to sve skupa prošao, da mogu na ovaj način sam to i organizirati, otkriva Henc.

Galeriju u središtu grada svakodnevno pohode i turisti iz cijeloga svijeta, a mnogi  su upravo ovdje počeli upoznavati hrvatsku likovnu umjetnost: Vole to vidjeti. Dođe dosta ljudi koji su baš ljubitelji, koji nisu ograničeni s imenom koje su čuli, nego baš gledaju kvalitetu nekog djela, i znaju to i prepoznati, priča Henc.

Baš kao i mnogi domaći posjetitelji koji u ovoj izložbi mogu uživati  cijelu jesen, odnosno sve do 21. prosinca.