Mentalni trening za sportaše, a koristan je svima

Da bismo bili potpuno zdravi, osim naše fizičke izdržljivosti i dobre forme, potrebna je i snaga uma. Prepoznali su to i sportaši kojima u postizanju sportskih rezultata, uvelike pomaže i mentalni trening. Mlad je to koncept koji se sve više primjenjuje i kojeg je istražila Marija Pranjić za emisiju Zdrav život (subotom, HTV1, 13.18h).

Stara latinska poslovica kaže "U zdravom tijelu zdrav duh", ali osim fizičke spreme, za uspjeh je potrebna hladna i posložena glava. Upravo je to razlog zašto se sve više sportaša odlučuje za mentalni trening. Jedan od njih je i Roberto - profesionalni biljarist, kojemu ovakva priprema pomaže zadržati koncentraciju i smiriti ruku.

Mentalni trening pomaže mu, kaže, da bude smireniji, da zna kontrolirati svoje emocije, da osjeti kada je "van fokusa". A upravo se ta koncentracija i fokus, različitim metodama, postižu mentalnim treningom. Iako najpopularniji među sportašima, ovu vrstu terapije mogu koristiti svi.

- Mi zapravo nastojimo pomoći sportašu da ostvari svoj puni potencijal kroz određene tehnike mentalnog treninga, kroz naše znanje, pristup i sve ostalo ne bi li on bio bolji na sportskom terenu i ne bi li mogao bolje kontrolirati sebe, održavati motivaciju, raditi na koncentraciji, samopouzdanju i tako dalje, kaže Luka Škrinjarić, sportski psiholog.

Napredak prvenstveno vide sportaši na svojoj motivaciji, a ponekad i rezultati i sportski uspjesi govore sami za sebe.

- Učimo naše sportaše količinu informacija koju mogu primiti u određenom trenutku, pa radimo i neke vježbe fokusa, kako u stvari onda isto na taj način poboljšati svoju koncentraciju. Jedno od najvećih područja je kontrola emocija,  od treme do manjka kontrole tijekom natjecanja, objašnjava sportska psihologinja Sanja Petrić.

Razgovor i vježbe opuštanja i disanja glavni su alati mentalnog treninga, ali pomažu i različite naprave u pratnji igrica za opuštanje ili poboljšanja  koncentracije. Rezultate prate i bilježe uređaji pod nazivom biofidbek i neurofidbek.

Kako to u praksi izgleda, pogledajte u videu: