Drugi uživaju u vikendu, a ova djeca uče

Za nadarene učenike u redovitom obrazovanju često nema ni vremena ni prostora. No može i drukčije. S mladim talentima već 13 godina u Varaždinskoj županiji radi se u Centru izvrsnosti, jedinom europskom centru za darovite u Hrvatskoj. Svake godine pohađa ga oko tisuću djece, među njima su brojni državni prvaci, olimpijci i oskarovci znanja.

Dvostruka državna prvakinja iz matematike Barbara Kelava u Centru izvrsnosti najbolje se priprema za natjecanja. Ima puno više dodatnih zadataka i trikova koje možemo koristiti recimo u geometrijskim zadacima, kaže. 

- Vi kad ste u razredu, nemate osjećaj koliko ste dobri. Najbolji u razredu može u županiji biti tek 25 po redu. Ovako kad imaš oko sebe ekipu kao ti, u pozitivnom rivalstvu se talenat razvija. Druga je stvar, da najbolji mentori koje možemo dobiti u županiji rade s tom djecom, kaže voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić

I tako već trinaest godina. Začetnici ovakvog modela rada u svom su naumu uspjeli. Prošle godine Varaždinska županija imala je 20 državnih prvaka, a na međunarodnim natjecanjima sudjelovalo je 100-tinjak učenika.

- Ovo je nešto što je značajno, iako to već duže vrijeme traje, ali se stvarno izvrsno uklapa i u nove reformske procese s obzirom da je naglasak u kurikularnoj reformi na razvoj potencijala svakog djeteta, kaže ministrica Blaženka Divjak.

Postali su i europski Centar za darovite, od njih uče mnogi u Hrvatskoj. A tako će i nastaviti, svjesni da je obrazovanje najbolji zalog budućnosti.