Nogalo se vraća kući za Međunarodni dan animacije

U povodu Međunarodnog dana animacije večeras, 28. listopada u 20 sati u splitskoj Kinoteci Zlatna Vrata u spomen na autora iznimne originalnosti, Splićanina Ivicu Šegvića, bit će prikazan izbor njegovih dvominutnih filmova animirane serije 'Nogalo' (HRT & NYU, SAD), u svijetu emitirane i kao 'Footsy'.

Uoči projekcije o Šegviću će govoriti njegovi najbliži suradnici, Joško Marušić, supervizor i pokretač serije i Jakša Matošić, autor glazbe i zvučnih efekata.

- Nakon uspjeha prve epizode 'Glava za kapu' na festivalima u Zagrebu i Chicagu (1994. i 1995.), te na sajmovima u Cannesu, serija 'Nogalo' se ubrojila u najtraženije izvozne proizvode Hrvatske televizije ikad, od 2004. godine pridružuju se i američki koproducenti, no zbog specifičnosti sustava javne televizije, HRT je ukupno proizveo 39 epizoda, što ni približno nije moglo odgovoriti zahtjevima tržišta. Ipak, Nogalo je emitiran i u Kini (Hong Kong), Francuskoj, Nizozemskoj, Izraelu, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, napominju organizatori događaja.

Ta animirana priča, koju su poželjele i kupile televizije širom svijeta, počela je na jednom tečaju animacije za početnike upravo ispod splitske Kinoteke, u prostorijama Zlatnih vrata. Kasnije je Ivica Šegvić na svojim tečajevima animacije okupio u Splitu mali tim crtača s kojima realizira 'Nogala', ali i druge projekte.

- Neke nepoznate detalje o autoru, njegovom zaista jedinstvenom junaku karakterističnog hoda, koji ponekad misli nogom, a gazi glavom, i prvim mu animiranim koracima otkrit će u kratkoj najavi Joško Marušić i Jakša Matošić, ali nakon projekcije, nadamo se, i drugi najbliži, suradnici i prijatelji, najavljuju organizatori.

Bit će prikazano i nekoliko kratkih animiranih radova na kojima je Šegvić surađivao (crtić 'Kava' Kaje Šegvić i insert iz animiranog filma 'Duga' Joška Marušića). Ulaz je slobodan.

O programu posvećenom 2011. godine prerano preminulom Ivici Šegviću u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su njegov brat, poznati arhitekt Edo Šegvić te umjetnik Jakša Matošić: