Nastava u školskom dvorištu

U gunjanskoj osnovnoj školi fizika i kemija najbolje se uče u školskom dvorištu, školski sati računa sunčani sat a ljekovito začinsko bilje mladi vrtlari i vrtlarice sami uzgajaju. Malo koja škola se može pohvaliti da ima čak 15 različitih učionica na otvorenom i zato su se i kandidirali za HRT-ov projekt "Najljepši školski vrt".

Prate temperaturu, promatraju oblake. Gotovo cijela gunjanska škola preselila se u dvorište. Ovo je učionica fizike gdje se uči o inerciji.

- Drugačije je kad ja njima pričam tri dana o tome što je centar mase kako je to nekakva točka koju oni moraju zamisliti, ovako barem otprilike mogu vidjeti o čemu se radi - kaže Josipa Markoljević, učiteljica matematike i fizike u OŠ" Antun i Stjepan Radić" u Gunji.

Vodeni ksilofon osim što lijepo svira pomaže i u nastavi kemije.

- Tekućine određuje ton i različite boje zbog toga što smo stavili kemijske elemente - jedni su rozi, drugi plavi ali s dodirom sunca on mijenja boju zato jer je u tamnom dijelu a sunce ima taj kemijski utjecaj - objašnjava

U gunjanskoj učionici na otvorenom u isto se vrijeme odvija čak 15 različitih radionica. I malo se kažu koja škola može pohvaliti ovakvim projektom.

- Djeca se raduju naravno i ne svjesno žele biti na suncu, na zraku, u prirodi. Usput i podvalimo da ponešto i nauče - kaže Stipica Mišura, ravnatelj OŠ "Antun i Stjepan Radić" u Gunji.

Pametne telefone ostavili su gunjanski mališani u učionicama. Koliko je sati pokazuje im sunčani sat.

Ležerna nastava na svježem zraku među cvijećem i igrama omiljena je učenicima. Jer imaju, kažu, osjećaj da su na školskom izletu i zato bolje i brže usvajaju gradivo.