Izložba o starim splitskim gradonačelnicima

Izložba 'Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene' bit će otvorena danas, 28. listopada, u 18 sati u Muzej grada Splita, a posvećena je gradonačelnicima u razdoblju od pohrvaćenja općine do sloma Austro-Ugarske Monarhije.

Cilj ove izložbe i pratećeg kataloga je sagledati splitske gradonačelnike u razdoblju od pohrvaćenja splitske Općine 1882. do kraja Prvog svjetsko rata 1918. godine kroz perspektivu građe koja se čuva u Muzeju grada Splita, uz predmete iz Galerije umjetnina, Sveučilišne knjižnice u Splitu te one iz privatnih zbirki obitelji Rendić-Miočević, te obitelji Rismondo, Berket i Barbarić.

- Biografije splitskih gradonačelnika nadopunjuju se ovom izložbom temeljem spoznaja dobivenih proučavanjem predmeta iz njihovog svakodnevnog života. Građa koja je obrađena u ovom katalogu je raznovrsna i do sada uglavnom nije bila izlagana javnosti, a ona koja jest bila izlagana, kroz ovu je izložbu sagledana u novom kontekstu, napominju autori izložbe.

Tom izložbom Muzej grada Splita zaokružuje ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. u početku 20. stoljeća.

Recenzentica kataloga dr. sc. Zdravka Jelaske Marijan ističe da se tom izložbom nastavlja sustavno javno prezentiranje prošlosti grada i osoba koje su je obilježile: Izložba se nadovezuje na znanstveni skup na kojem su javnosti predstavljene biografije splitskih gradonačelnika od 1882. do 1918. godine, održan u sklopu proslave blagdana Sv. Duje 2018. godine, u organizaciji Muzeja grada Splita i Društva prijatelja kulturne baštine Split. Taj znanstveni skup, zajedno s ovom izložbom, daje sliku razdoblja koje je do sada uglavnom bilo zanemareno, iako je za povijest grada izuzetno značajno, komentira Jelaska Marijan.

Autor izložbe je kustos Marijan Čipčić, a likovni postav potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović.

Uoči otvorenja splitsku ekipu emisije Dobro jutro, Hrvatska izložbom su proveli autor izložbe Marijan Čipčić i kustosica Darka Perko Kerum: