Kad ostaneš bez posla, a ovrhe ti zatrpavaju sandučić

U Kazalištu 'Kerempuh' sinoć je premijerno izvedena hit komedija 'Doma je najbolje' koja govori o tome kako je to kada u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz jer si višak na poslu.

Kako je to kada nemaš novca za račune, kad dom postane tijesan jer odrasla djeca nemaju kamo i kad se život odjednom preokrene naglavačke - na ta, poprilično ozbiljna pitanja, odgovara s mnogo humora predstava 'Doma je najbolje' u režiji Renea Medvešeka.

Nesvakidašnja hit komediji poznate francuske autorice Coline Serreau, koja je izvedena na mnogim svjetskim pozornicama, slikovito prikazuje dinamiku obiteljskog života - kako je to kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca okupiraju stan jer se vraćaju jedno za drugim.

- To je jedna obitelj koja živi u jednoipolsobnom stanu, koja misli da ne može biti uže nego što je međutim postane još više tijesno jer još uvijek postoji malo prostora za još nekoga, kaže glumica Anita Matić Delić.

- 'Murja' mi je za petama, bježim, panika je, ne znam što mi je u koferima, međutim doma je doma, doma je najbolje, i dođem doma i onda kreću gluposti, dodaje glumac Luka Petrušić.

Glumac Sreten Mokrović odgovara, pak, na pitanje kako sve to preživjeti: To je pitanje familije koja prolazi svoj križni put i koja se na kraju nalazi opet u tom malom prostoru, s još većim brojem stanara, da bi shvatila gdje je zapravo najbolje, napominje Mokrović.

U izokrenutom svijetu utočište ostaje jedino roditeljski dom, a Rene Medvešek, kojemu je to prva režija u Kerempuhu, vješto je spojio različite žanrove: I komedija je i na neki način socijalno angažirani komad, pa čak ima i politike unutra, i znanstvene fantastike. Jedna je to vrlo zanimljiva mješavina kakvu sam, u stvari, rijetko susretao u svom radu, zaključuje Medvešek.

Ova je komedija od 1986., kada je premijerno izvedena, već doživjela brojne izmjene, a i sama autorica Coline Serreau svakih nekoliko godina mijenja barem dio sadržaja kako bi bila aktualna.