Mali kreativci: Ribice i druga morska stvorenja

Svoja djela u glini pokazali su mali istraživači kreativci u Dubrovniku. U sklopu edukativnog projekta Europske noći istraživača u zgradi Kampusa dubrovačkog Sveučilišta otvorena je izložba njihovih radova. 

Ribice i druga morska stvorenja, posudice za mirodije i brodovi, svi izrađeni od gline, samo su dio izložbe dubrovačkih mališana nastale u sklopu projekta Europske noći istraživača.

No, izradi predmeta od gline prethodilo je upoznavanje djece sa znanošću i baštinom, na njima zanimljiv način.

- Imali smo radionice sa djecom koja je obuhvatila nekoliko različitih znanstvenih disciplina. Djecu smo htjeli upoznati i sa različitim znanstvenim istraživanjima koja se vode na našem Institutu za more i priobalje, na našem Pomorskome odjelu. objasnila je Nikolina Potrebica iz Službe za međunarodne odnose i istraživačke projekte Sveučilišta u Dubrovniku.

U sklopu radionica djeca su posjetila Akvarij, franjevački samostan i Apoteku te Državni arhiv. Nakon svakog obilaska, mali polaznici radionice naučeno su iskazali glinom.

- Vole jako raditi u glini, više nego u nekim drugim materijalima jer imaju više mogućnosti oblikovanja. Gdje god stisnu prstićem tu nešto nastane, rekla je voditeljica radionice doc. dr. art. Kristina Kojan Goluža.

Ova će mala umjetnička djela biti izložena do kraja tjedna kada će ih istraživači-kreativci odnijeti kućama kao uspomenu na jedno lijepo i kreativno druženje.