'Židovski pas' otvorio zagrebačko gostovanje slovenskog Mini teatra

Od osnutka prije dvadeset godina, njegove je predstave diljem svijeta vidjelo više od pola milijuna gledatelja - riječ je o slovenskom kazalištu s međunarodnim uspjehom, ljubljanskom nezavisnom Mini teatru.

Na poziv kazališta Planet art Mini teatar ovih dana gostuje na zagrebačkoj Maloj sceni, i to s četiri hit predstave.

'Židovski pas’ Kir iz pseće perspektive progovara o strahotama koje su ga snašle - jer on je pas židovske obitelji u vrijeme nacističkih progona, pa nas svojom sudbinom vodi kroz krvavu ljudsku povijest, tragedije, holokaust, patnje...

I dramatično i komično - jer Kir razumije govor ljudi, ali ne i njihov svijet - isprepleće se u toj proslavljenoj predstavi nastaloj prema romanu Ashera Kravitza, suvremenog izraelskog autora bestselera, kojom je Mini teater u subotu otvorio gostovanje.

- Uloga je zahtjevna, ali s užitkom je tumačim. Tema je veoma teška, ima groznih trenutaka i publika se brzo mora prebacivati sa strahota na komediju. Komični inserti olakšavaju da se izdrži ta napetost, napominje glumac Miha Rodman koji tumači ulogu psa Kira.

Mini teater, u kontinuiranoj suradnji s hrvatskom umjetničkom scenom, osnovali su slovenski redatelj Robert Waltl i hrvatski redatelj Ivica Buljan. Bio je to uspješan iskorak iz institucionalnih okvira, koji je ponovno pokazao da kultura ne poznaje granice.

- Suradnja je u svih tih 20 godina bila sjajna tako da mi kad gostujemo u nekim krajevima, spomenuo bih Silbu, Dubrovnik, Zadar, nadam se i Zagreb, nas prihvaćaju kao da smo domaće kazalište, kaže ravnatelj Mini teatra Robert Waltl.

Nezavisno kazalište Planet art, domaćin gostovanja, uz predstavu ‘Židovski pas’ i predstavu za djecu ‘Palčić mrkvica’, koja je bila izvedena u nedjelju , iz Ljubljane dovodi još dvije uspješnice Mini teatera.

- 2. i 3. listopada na rasporedu su predstave ‘Da kraj bude lijep’ i ‘Zatvaranje ljubavi’. Sve predstave se igraju ili na hrvatskom jeziku ili imaju titlove tako da gledateljima neće biti teško pratiti, najavljuje ravnatelj Planet arta Marko Torjanac.

Ukratko, ljubitelji kazališta, sljedeći vikend vaša je adresa: kazalište Mala scena i nagrađivani Mini teater.