Svjetski dan moždanog udara

Svjetski je dan moždanog udara. U Hrvatskoj ga svake godine doživi gotovo 13 tisuća ljudi. Polovina ih umre čime je drugi uzrok smrtnosti kod nas. Prepoznavanje prvih simptoma i rana intervencija ključ su spasa. Iako je rašireno mišljenje da moždani udar pogađa stariju populaciju, doživljava ga i sve više mladih.

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara predavanjima i preventivnim javno-zdravstvenim akcijama obilježava Svjetski dan moždanog udara. Do 30. ovoga mjeseca građani mogu izmjeriti krvni tlak, dobiti procjenu rizika od moždanog udara i informirati se o važnosti prevencije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Marko Pavić bili su na predstavljanju nove angio-sale u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice. Sala je opremljena uređajima koji su vrhunac tehničkih mogućnosti u području neurointervencije i neuroradiologije.

Prepoznavanje prvih simptoma i rana intervencija ključ su spasa. Kao i prevencija na kojoj svi možemo poraditi. O tome su u Temi dana govorile: prof. dr. sc. Dijana Zadravec, neuroradiologinja i zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice te prim. dr. sc. Verica Kralj, epidemiologinja i voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a.