4. studenog 1906. - Alzheimer prvi put o bolesti

Alzheimerova bolest teška je i neizlječiva degenerativna bolest mozga. Počinje u petom ili šestom desetljeću života, a očituje se progresivnim smetnjama pamćenja i sjećanja, pa i poremećajem ponašanja i osobnosti.

Bolest je prvi opisao njemački psihijatar i neuropatolog Alois Alzheimer početkom studenog 1906. na znanstvenom skupu u Tübingenu. Proučavanja je započeo 1901. u Frankfurtu kada je njegova pacijentica postala Auguste Deter, 51-godišnja bolesnica neobičnog ponašanja i kratkoročnog pamćenja. Sljedećih godina njezina je bolest bila prava opsesija 37-godišnjeg liječnika. Svakodnevno bi proveo nekoliko sati u razgovoru s bolesnicom kojoj se sve više mračio um, pa je gospođa Deter na kraju sve zaboravljala u roku od samo nekoliko minuta. Sačuvan je i tekst njihova razgovora:

LIJEČNIK: Kako se zovete?
PACIJENTICA: „Auguste“
LIJEČNIK: Prezivate?
PACIJENTICA: „Auguste“
LIJEČNIK: „Kako se zove vaš muž“
PACIJENTICA: „Auguste Deter“, odgovorila bi nakon dugog promišljanja.

Jedne srijede gospođa Deter za ručak je dobila svinjski odrezak i cvjetaču.
DOKTOR: „Što jedete?“
PACIJENTICA: „Špinat!“
DOKTOR: „Što sad jedete?“
PACIJENTICA: „Krumpir i hren“, odgovorila je nesretna pacijentica.

Kad je bolesnica umrla u travnju 1906., doktor Alzheimer otišao je u München gdje je u laboratoriju njemačkog psihijatra Kraepelina, zajedno s još dvojicom talijanskih liječnika, mikroskopom proučavao njezin mozak i snimke razgovora. Liječnici su utvrdili povezanost patoloških promjena mozga i kratkoročnog pamćenja, što je bilo dovoljno za definiciju nove, Alzheimerove bolesti. Do danas nije rasvijetljen uzrok njezina nastanka, ali se neprestano radi na pronalaženju djelotvornoga lijeka. Znanstvene procjene govore da bi do 2020. u svijetu moglo biti više od 43 milijuna oboljelih. Smatra se da samo u Hrvatskoj danas više od 80 tisuća ljudi boluje od te bolesti, a ta će brojka svakako rasti.