Od Napulja do Milana s Hrvatskim baroknim ansamblom

Hrvatski barokni ansambl otvorio je jubilarnu, 20. sezonu. Novi slavljenički ciklus u Hrvatski glazbeni zavod dovodi šest europskih zvijezda rane glazbe, a počeo je koncertom ‘Sjever i jug’ pod umjetničkim vodstvom talijanskog violinista Enrica Onofrija.

Hrvatski barokni ansambl i ugledni talijanski violinist i dirigent Enrico Onofri na otvorenju sezone poveli su publiku na glazbeno putovanje Italijom, od Napulja na jugu do Milana na sjeveru.

Punom velikom dvoranom zagrebačkog HGZ-a odzvanjale su Pergolesijeve, Scarlattijeve, Leove, Duranteove i Sammartinijeve skladbe - koje su obilježile prelazak iz kasnog baroka u klasicizam.

- Kada je riječ o Hrvatskom baroknom ansamblu i meni, to je zaista veliko prijateljstvo - ne samo na razini glazbe, nego i na onoj ljudskoj, a najbolji rezultati postižu se upravo kad su obje razine prisutne, izjavio je violinist i dirigent Enrico Onofri.

Hrvatski barokni ansambl počeo je kao mali sastav godine 1999. Danas je naš najistaknutiji ansambl specijaliziran za baroknu glazbu, koju izvode povijesno dosljedno, na originalnim glazbalima i njihovim replikama.

- Prošli smo veliki put, radili smo s najboljima. Čini mi se, bez obzira na to što Hrvatska i Zagreb nemaju na Akademiji odjel za ranu glazbu, mi smo kroz Hrvatski barokni ansambl imali puno malih tečajeva sa sjajnim gostima, umjetnicima i pedagozima, istaknula je ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon.

I publika pokazuje sve veći interes za baroknu glazbu, punu kontrasta i ukrasa: Ta glazba korespondira s današnjim vremenom odlično -  te brze izmjene, dinamičnost, raznolikost karaktera... Mislim da imamo sve više i mlade publike i vjernih starih poklonika, dodala je Vadjon.

Idući koncert jubilarnog ciklusa ‘Exsultate!’, pod vodstvom britanskog violinista Adriana Butterfielda, najavljen je za 15. prosinca.